Химикът с трайно влияние върху коледното празненство

18:20, 20 яну 22 / Любопитно 25 918 Шрифт:
София Бояджиева

Коледните празници отминаха, но само след три сезона ще очакваме с нетърпение следващите. Името на барон Юстус фон Либих може да не е много известно, но именно германският химик е причината коледните празненства да са такива, каквито ги знаем днес. Неговият основен принос е към агрикултурата и биологичната химия. Баронът е един от основоположниците на органичната химия и се смята за баща на индустрията за тор. Но какво точно го свърза с коледните празненства?

Германският учен притежавал широк спектър от интереси, които се простирали от науката до храненето. Фон Либих е бил убеден, че отделената течност от изпечено или сготвено месо, притежава много полезни хранителни добавки. В последствие това обаче не се оказало вярно. Въпреки всичко 150 години по-късно готвачите по целия свят следват съветите му да запазват въпросната течност и да я използват за овкусител. Обсебеността на германския учен от идеята за изхранване на огромния брой недохранени по онова време довела до опити за извличане на тези добавки, с цел постигане на хранителен заместител на месо. Баронът не е успешен в това начинание, въпреки това компанията му за екстракт от месо на Либих (Liebig Extract of Meat Company) по-късно се преобразува в известната Охо с широко използваните кубчета за бульони. И точно тези бульони се използват най-често в коледните сосове.

Коледният принос на фон Либих не е единствено в кулинарните приготовления за празничната вечер, той включва и елхата. Традиционните дръвчета датират още от римско време за празника на Сатурналии - богът на земеделието и реколтата, честван през втората половина на декември. През XVI в. украсените коледни дръвчета по домовете стават популярни в Германия и по-късно, през средата на XIX в., са усвоени и популяризирани от кралица Виктория. 
 
Някои от първите документирани стъклени украси, датиращи от XVI в., представляват гирлянди от мъниста, направени от семейство Грейнер, създатели на компанията „Грейнер“ в Германия. 250 години по-късно фирмата се прочува с украсени стъклени ядки и плодове, декорирани с огледални вътрешни повърхности. По това време огледалата са били скъпи и много малко хора са могли да си ги позволят. Били са направени от тънък слой живак прилепен към стъкло. Процесът е изключително опасен и предизвиква отделянето на отровни живачни изпарения, които продължават да се отделят от огледалото десетилетия след направата им.

Докато Ханс Грейнер се занимавал със стъклените си гирлянди от мъниста, фон Либих разработва по-безопасни начини за произвеждане на стъклени съдове за експерименти в лаборатория. Неговият метод включвал сребърен нитрат, амоняк и прости захари. Резултатът е равномерно кристално чисто и блестящо тънко покритие от сребро върху стъкло. Това нововъведение бързо се възприема от научните среди и започва да се използва при изработването на различни апарати, например огледала за микроскопи. В крайна сметка този процес води до масовото производство на огледала, които станали достатъчно евтини за да са често срещан продукт. Разбира се, Грейнер също научава за новия метод и замества използването на токсичния живак със сребро. Поради тази причина известните ни коледни блестящи топки добиват голяма популярност и се превръщат в неизменна част от коледната украса.

Барон Юстус фон Либих е бил изключително успешен учен, неговите постижения са не само в областта на химията, но и в агрикултурата, а и в биологията. Неговите открития водят до нововъведения в много сфери, като се започне от органичната химия, торенето, хранителните добавки и накрая се стигне до безопасното изработване на огледала. И всички тези постижения намират своето отражение в коледната атмосфера и до днес, за да може този празник, съчетаващ традицията, уюта и красотата да остане незабравим и очакван.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама