Търси се целенасочена конфронтация и атака срещу полицията според вътрешния министър

14:10, 15 юли 20 / Общество 25 920 Любомира Николова
Снимка: БГНЕС

"Потвърди се информацията за провокатори, днес СДВР е предприела съответните действия", това заяви вътрешният министър Младен Маринов в Народното събрание, след ескалацията на вчерашния протест. "Призовавам протестиращите да не се поддават на провокации. Няма случаи, в който да е потърсена помощ от полицията на място и тя да е отказала", предава БГНЕС.

Сигналите са тревожни. Потвърждава се, че има търсена ескалация на протеста.

"Търси се целенасочена конфронтация и атака срещу полицията", заяви още Маринов.

"Ясно е, че се търси целенасочена конфронтация за нарушаване на обществения ред и атака на полицейските служители. Няколко пъти беше давана информация за арестуваните, проверката ще завърши максимално бързо, но към този момент не мога да дам информация за хода на проверката", допълни вътрешният министър.

Как осъмна Партийният дом след протеста снощи

"Обръщам се към всички с това, че полицаите не са там, за да бъдат поругавани, провокирани и атакувани. Те са там, за да пазят сградите, които олицетворяват институциите на Република България, там са въпреки страха в семействата им за тях, и са там, за да изпълнят своя дълг.

Всички, които си позволяват да посягат на полицай със жълта жилетка „Антиконфликт“, който стои срещу тях, министърът посъветва да не се бърка защитното оборудване с въоръжение.

Когато полицията е провокирана, полицията има право да се защити. Тя не бие. Когато полицаят е застрашен, Законът му позволява да използва средства по негова преценка в каква степен да използва правомощията си. Полицаите са инструктирани да ползват сила само когато всички други стъпки са изчерпани“, допълни вътрешният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!