„Кифлата ще стане хляб“: Нулевата ставка стимулира тарикатлъка

14:31, 19 май 22 / Общество 25 1410 Шрифт:
Биляна Иванова

Относно антиинфлационните мерки на правителството. Идеята, че българското правителство може да се бори с инфлацията е неуместна. Настоящата инфлация се дължи на два фактора: 1. Огромното количество пари, което централните банки по света напечатаха. 2. Нарастналата до исторически нива ленност на западнотонаселение. Хората искат да работят по-малко от всякога, а в икономиката има повече пари от всякога. Затова все по-малкото количество създадени стоки и услуги стават все по-скъпи. България не може да печата пари, защото няма независима парична политика и по тази причина не може да влияе пряко на паричната маса. Тук правителството не може да направи нищо. Освен теоретично да се откажем от валутния борд, да назначим смел и образован централен банкер от австрийската школа, който да води консервативна монетарна политика. Обществото ни обаче далеч не е готово за това. Сантиментите и споровете в България винаги са били около това от кого да се поставим в зависимост, а не как да бъдем независими. Преобладаващото настроение е, че искаме да сме зависими от евробюрокрацията, написа във Facebook бизнесменът Ивайло Пенчев.

„Е, тя печата пари на поразия (както впрочем всяка друга) и чрез инфлация преразпределя стойността от тези които я създават и са склонни да пестят към тези, които предпочитат да живеят на кредит и социални помощи или пък са на хранилка от държавния бюджет. В този смисъл, преобладаващата обществена настройка по отношение на паричното предлагане е дълбоко проинфлационна, макар и хората масово да не си дават сметка“, коментира той.

„По отношение на втория фактор - ленността: Всички ние сме ленни по природа. 99% от хората излизат от състоянието си на ленност водени единствено от глад (в по-широк смисъл). 1% от хората го правят заради мечти. Това са основно предприемачите (отново в по-широк смисъл). В тази връзка, всяка правителствена програма, която обещава и помага на хората да живеят по-добре без да им се налага да работят повече е също проинфлационна. Точно такива са почти всички мерки в предложената „антиинфлационна“ програма на правителството. Когато времената са трудни за всички, това което може да помогне на обществото да се справи с трудностите е програма, която стимулира полезната, създаваща стойност икономическа активност. Мерките за преразпределяне на съществуващите блага от работливи към мързеливи стимулират мързела и обезсърчават работлививостта“, посочи Пенчев.

„За най-уязвимите“: Обявиха антикризисните мерки

„Има и още един механизъм, по който предложените мерки са вредни. Въвеждането на диференцирани ставки за ДДС и по-специално на нулева за хляба стимулират на първо място тарикатлъка. Сега всяка кифла ще стане хляб. После и баничките ще станат хляб. Поничките. Пастите. Пиците ще станат плосък хляб и ще се продават отделно от гарнитурата, като в 10 лв. пица ще има 9 лв. плосък хляб и 1 лв. гарнитура. И така нататък и така нататък. Енергията на местния предприемач ще се насочи към схеми за спестяване на 20%, защото, ако конкурентът ми го прави аз горя, ако не го направя. Данъчните ще се усетят и ще потрият ръце. Още много нова работа ще има за тях. Нови ревизии, лов на баничари измамници, нови битки на нови фронтове. Това разбира се означава нужда от нови хора в данъчната администрация, които ще излязат от реалния, създаващ стойност бизнес, за да отидат да решават проблемите, които сегашното правителство създава. Имайки предвид образованието и историята на главните управляващи, те знаят какво правят и знаят какво следва. Но ги е страх, че ако кажат на хората истината, хората няма да ги разберат и ще ги уволнят. Не им е лесно на хората. Едни други кандидат управляващи доволно чоплят семки в бекграунда, чакайки настоящите колеги да се провалят в опитите си да управляват народа, като му обещават по-лесен живот, който не се дължи на повече работа“, пише още бизнесменът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:11, 20 май 22

Ала бала! А защо не работят хората? Защото заплатите са ниски! Елементарно! Такива като теб, които бръщолевят алабаланици и сами не разбират какво говорят - трябва да ги обесят! Просто и елементарно е : Дават хубави заплати и икономиката тръгва нагоре, защото хората ще имат какво да харчат, а това означава и повече данъци в хазната, както и повече печалби за бизнеса!!! Какво си седнал да плещиш абсолютни глупости на гладен народ? Няма кинти - няма нищо!!! Ако си учил елементарните неща от живота, а не неразбираемите глупости в училище - то много повече ще разбираш от бизнес и икономика! Празноглавец си, които дрънка несвързани глупости!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама