Без Ден на Европа в Израел

17:55, 11 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В навечерието на Деня на Европа представителството на ЕС в Тел Авив реши да отмени дипломатическия си прием, след като министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир каза, че ще присъства и ще изнесе реч.

Дръзкото си решение европейската делегация аргументира с това, че не иска да предостави платформа на някого, чиито възгледи са в противоречие с европейските ценности.

Бен-Гвир е лидер на крайнодясната ,,Jewish Power party“ 

Назначен е за министър, след като партията му влиза в коалиция с „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху, за да бъде формирано правителството, определяно като най-дясното в историята на Израел. През 2007 година министърът бива осъден заради подбуждане на расистки нагласи срещу арабите, както и за подкрепа на група, считана от Израел и САЩ за терористична организация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Menahem Kehana

Министърът на външните работи Ели Коен посочва в интервю, че Итамар Бен-Гвир е бил назначен от правителствения секретар да присъства на събитието, но подчертава, че неговото е трябвало да бъде в ролята му на представител на израелското правителство, а не в качеството му на водач на ,,Jewish Power party’’.

От Times of Israel оповестяват, че няколко служители на ЕС са поискали от правителството на Израел да изпрати друг представител, но Бен-Гвир е настоял именно той да присъства на събитието, по време на което се е очаквало да изнесе реч.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

По-рано министърът на националната сигурност коментира, че ще използва речта си, за да отправи призив за обединена борба срещу тероризма и джихада. В допълнение той изказва твърдението, че страните от ЕС финансират инициативи, насочени срещу войниците на IDF (Израелските отбранителни сили) и израелски граждани, което определя като неуместно.

По думи на Питър Стано, говорител на Европейската комисия по външните работи, ЕС не одобрява политическите възгледи на министър Бен-Гвир и търси решение как да се справи със ситуацията.

Пред  CNN представители на израелското правителство казват, че участията на министри на дипломатически събития се определят на ротационен принцип и че редът на Бен-Гвир е дошъл случайно.

ЕС взима решението си няколко седмици, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше разкритикувана по повод свое изказване, че Израел кара ,,пустинята да цъфти“, когато страната отбеляза 75 години от основаването си. Палестинските власти заявяват, че нейният коментар е антипалестински и че денят всъщност отбелязва 75 години от ,,колониалния проект“ на Израел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Защо ни е важно?

През последните няколко десетилетия в провежданата дипломация между ЕС и Израел можеше да се наблюдава справедлив дял във възходите и паденията в техните отношения. Настоящото събитие не би се превърнало в достатъчна причина за поява на разлом помежду им, но поставя под въпрос ценностите, които Европа твърди, че защитава, както и намеренията на израелското правителство.

Протестите, предизвикани около реформирането на съдебната система, постепенно създават хаотична среда в Израел, която започва да оказва влияние и на външната му политика.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който успя да остави своя отпечатък в израелската политика за много години напред, включи радикално десни фигури в управлението, поставяйки си три основни цели: съдебна реформа, търсене на подкрепа за разширяване територията на страната и блокиране възхода на арабите в израелската политика. Залагането на подобни амбициозни планове изисква подбиране на подходящ екип и поради тази причина в правителството бе отредено място и на Бен-Гвир.

Но този ход на Нетаняху се концентрира единствено върху резултатите, свързани с вътрешното устройство на страната. Израелският премиер като че ли е неглижирал възможното отражение на подбраните фигури във външнополитическите отношения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Matteo Corner

Макар и настоящото действие от страна на представителството на ЕС в Тел Авив да представлява силен знак в дипломатически план, от практична гледна точка нито Израел, за който ЕС е най-големият експортен пазар, нито ЕС, който се възползва от израелските си връзки за затвърждаване на позицията си в региона, ще бъдат склонни да разрушат граденото с години партньорство на толкова ниска цена.

Моралните съображения в този казус са много, особено в този важен за Европа момент, но отново ще се наложи взаимните интереси да вземат превес над диалога за това кой какви политически ценности изповядва.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 19:36, 11 май 23

Колкото и дървовидна да е израелската политика по принцип, това определено е голям дипломатически гаф

2 Анонимен 10:13, 12 май 23

Урсула може да тропа с крак и да заповядва как да си управляват държавата само на продажници като нашите политици.Номера и не мина нито при китайците,които набързо си я изпратиха,нито при тези.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама