Приключенията на „малките Chapos“

06:58, 18 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Като свидетелство за това, че войната с наркотиците продължава да се води с непредвидими темпове, се появи новината, че един от синовете на наркобарона Хоакин „Ел Чапо“ Гусман е сред членовете на мексиканския  картел „Синалоа“, на които САЩ повдига обвинение за организирането на мащабна операция за доставка на фентанил до страната. Твърди се, че в случая са замесени и китайски химически компании.

Федералните прокурори повдигат три отделни обвинения срещу общо 28 обвиняеми, базирани в Мексико, Китай и Гватемала, осем от които са в затвора. Главният прокурор по случая определя незаконната акция като най-голямата и най-доходоносна операция за трафик на фентанил в света.

Източник: Wikipedia/DEA press release

Колективно известни като Los Chapitos или „малките Chapos“, синовете и дъщерите на Хоакин „Ел Чапо“ Гусман успяват да съживят наркоимперията на баща си, след като той бива осъден на доживотна присъда, която излежава в затвора. За да се утвърдят, те диверсифицират бизнеса и поемат по нов път – този на синтетичните наркотици.

Залогът, който правят с фентанила, синтетичен опиоид, 50 пъти по-силен от хероина, води до опиоидна епидемия, която директно ги поставя под прицела на американските агенции за борба с наркотиците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Win McNamee 

Ръководителят на американската Агенция за борба с наркотиците (DEA)  Ан Милграм определя „малките Chapos“ като „пионери“ в производството и трафика на най-смъртоносния наркотик, с който САЩ някога се е сблъсквал. Въздействието, което оказват по американските улици, е опустошително. Смъртните случаи от свръхдоза в щатите достигат до близо 107 000 през 2021 г., като най-голям дял от тях са причинени точно от употребата на фентанил. А печалбите от продажбата му достигат до астрономически стойности. Картелът развива технология, с която може да превърне химикали на стойност  800 долара във фентанил под формата на хапчета или прах, които носят печалби до 640 000 долара.

По тази причина обвинения се повдигат и на четирима собственици на китайки фирми, обвинени в предоставянето на опасните химикали.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/US Customs and border protection handout

Според разследващите бързият възход на Los Chapitos се дължи на това, че те са представители на новото поколение в престъпния свят, което не се страхува да използва дори и най-жестоките методи, за да постигне това, което иска.

Защо ни е важно?

Повдигането на обвинение от службите на САЩ има за цел да се превърне в част от продължаващите действия, целящи да прекъснат ключовите възли на глобалната мрежа от производители, доставчици и разпространители на фентанил.

Към момента мексиканските наркокартели все още заемат водеща позиция сред разпространителите на кокаин, хероин, метамфетамин и други незаконни вещества в Съединените щати. С тази си дейност те успяват да подхранват властващата корупция и насилие в Мексико, допринасяйки за десетките хиляди убийства в страната всяка година. В желанието си да води борба с наркотиците САЩ ежегодно инвестира милиони долари в Мексико, които при всеки неуспех попадат в ръцете на онези, на които се опитват да се противопоставят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Juan Carlos Cruz 

На международно ниво мексиканските картели също започват да играят все по-значима роля. За да се утвърдят, бандите обслужват и чужди интереси, превръщайки се в търговци на едро, куриери на престъпни организации и изпълнители на поръчки от различно насилствено естество.

Въпреки че води война срещу наркотиците, правителството на САЩ постига изключително малък напредък в ограничаване на търсенето, което ефективно допринася за разрастването на кризата с общественото здраве. Тази борба е пряко зависима и от интересите на властта. Тя се превръща в отражение на приоритетите, които американските лидери са си поставили за периода на своето управление.

Новата далновидна национална политика, водена от администрацията на президента Байдън, си поставя за цел да предотвратява смъртните случаи от предозиране с опиоиди. Ако предшествениците му поставяха акцент върху националната сигурност, с което насърчаваха финансирането на отбранителния сектор, то настоящият президент се опитва да укрепи социалната система на държавата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jose Mendez 

До момента много от усилията на САЩ за налагане на международен контрол над разпространението на наркотици завършваха с провал. Част от вината за това се дължeше именно на политиката за насърчаване на отбраната. Предназначени за защита на цивилното население, много от оръжията накрая се оказваха точно в ръцете на картелите.

Със своята поява и дързост новото поколение картели, представено от „малките Chapos“, показва, че в наркобизнеса започват да навлизат нови подходи, които ще бъдат много по-безскрупулни и жестоки от тези, които са научили от своите предци.

Поради тази причина инвестирането в социалната система създава възможност да се намали обхвата на щетите от протичането на подобен процес и в настоящите условия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:19, 18 май 23

Тези картели винаги ще си проправят път, не че са толкова умни, колкото това, че обслужват твърде много интереси

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама