Европейски чадър над българското кисело мляко

06:49, 27 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След като България успя да защити своето розово масло, сега дойде времето и на киселото мляко. Европейската комисия одобри включването на ,,Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщава, че ,,Българското кисело мляко вече е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания“. Според него този традиционен български продукт прославя страната ни по света и с включването му в регистъра се създават допълнителни условия за неговото популяризиране.

България започва процедурата  по вписване на млякото, както и на сиренето, едва през 2021г. по инициатива на сдружение ,,Български традиционни млечни продукти“. Голямото закъснение идва вследствие на нехайство на чиновници от българска страна и на заблудата на млекопреработвателния бранш, който смята, че е защитен от българското патентно ведомство.

Снимка: PIXABAY/Guenter

Според европейското законодателство защитените наименования за произход обозначават продукти, при които има най-тясна причинно-следствена връзка между качествените характеристики на продукта и съответния географски район, с присъщите им природни и човешки фактори.

За ,,Българско кисело мляко“ определеният географски район на производство, разбира се е територията на Република България, Суровината, от която се получава, е българско краве, овче, биволско, козе или смесено мляко. А тънкият момент е уникалната млечнокисела бактерия Lactobacillus delbruekii subsp. bulgaricus, която се използва при производството му.

,,Българско кисело мляко“ е вторият български продукт, чието наименование попада сред защитените за произход на европейско ниво. Първият е ,,Странджански манов мед“. Одобрение очаква и бялото саламурено сирене.

Защо ни е важно?

Продуктите със защитени географски означения представляват вид интелектуална собственост. Регистрацията дава конкурентно предимство на преработвателите на пазара. А за потребителите промяната осигурява гаранция за качество.

Това също така създава предпоставки за производство на продукти с висока добавена стойност.

Влизайки в сила, регламентът ще позволява само на производители, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация да могат да използват регистрираното наименование, означението ,,защитено наименование на произход“ или абревиатурата му, както и специалния символ на ЕС, с който се обозначават тези продукти.

Одобрението на Европейската комисия автоматично позволява на българското кисело мляко да влезе в списъците на ЕС за износ на продукти с географска защита. Такива до момента Общността е сключила с Китай и Канада.

Според степента на защита Германия, Япония, Холандия, Финландия, Китай и някои други вече няма да имат правото да произвеждат продукти с наименованието ,,Българско кисело мляко“.

Всички продукти, направени извън територията на страната ни, ще бъдат считани за имитации.

Историята, и идентичността на България могат да бъдат проследени през производството на кисело мляко. Автентичността му се крие в разнообразието, а не в стандартизирания продукт. То е свързано със земята, животните и със специфичния вкус, който му придават традициите, пазени от поколения насам.

Сега тази идентичност вече е заслужено защитена. И световно призната. Най-сетне!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:30, 27 юли 23

Малко е глупаво да искаш разрешение от някаква си ЕК да ти разрешава и решава кога ,как и къде страната ще продава собствените си продукти.По някаква случайност не обявиха розовото масло за отрова.А решиха ли колко да са прави краставиците ни?!Това е обидно....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама