Скандинавските народи в пламенната борба с ислямизацията

08:20, 05 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Антиислямските настроения в Дания и Швеция стигат до ниво на ескалация през последните месеци, което води до изгарянето и повреждането на няколко копия на Корана, предизвиквайки възмущение в ислямския свят и искания правителства да забранят подобни действия.

След проведени дискусии и двете държави осъждат протестните актове и съобщават, че подготвят нови закони, които биха могли да ги прекратят. Но критици на властта се противопоставят на проекторешенията с твърдението, че те ще застрашат свободата на словото и изразяването.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olafur Steinar

Към момента Швеция няма конкретен закон, който в частност да забранява изгарянето или оскверняването на Корана. Правото на провеждане на публични демонстрации се цени и защитава от шведската конституция. Полицията обикновено дава разрешение въз основа на това дали смята, че публичното събиране може да се проведе без големи сътресения или рискове за обществената безопасност.

Същевременно крайнодесни активисти в съседна Дания протестират срещу това, което определят като Ислямизация на скандинавските общества. През последната седмица в страната са изгорени най-малко десет копия на Корана. Датско-шведският активист Размъс Палудан, който стои зад спорадичните изгаряния на свещената книга на исляма, заявява, че е ядосан поради съпротивата на Турция срещу шведската кандидатура за присъединяване към НАТО.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ida Marie Odgaard

Защо ни е важно?

Дания и Швеция са сред най-светските и либерални страни в света и отдавна допускат свободното изразяване на критика по отношение на религиите. Но умишленото изгаряне на Корана се разглежда от мюсюлманите като богохулство и обида. Те считат оскверняването на свещената книга като тежко престъпление, което заслужава да бъде наказано строго.

Мюсюлманите вярват, че книгата е Божието слово, предадено на пророка Мохамед от ангел Гавраиил. Традицията повелява, че вярващият трябва да бъде в състояние на ритуална чистота (абдест; уду), преди да докосне свещената книга.

Тя не трябва да се поставя на пода и дори нищо не трябва да се поставя върху нея.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Nadeem Khawar

Сега общественото мнение в двете скандинавски страни остава разделено относно най-ефективните мерки за предотвратяване на бъдещи изгаряния на Корана. Политици от целия политически спектър на Дания твърдят, че пълната забрана на подобни актове ще компрометира конституционно записаното право на гражданите на свобода на изразяване.

Но гневът и неодобрението, които се нагнетяват срещу Швеция и Дания в международното пространство също не са случайни. Чуждестранни лидери и личности, подобно на крайнодесните активисти, разпространяват дезинформация, с която допълнително задълбочават казуса.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ahmed Jalil

Подпалвачите на Корана косвено са подпомагани в усилията си от мюсюлманските лидери, които успяват да намерят свои собствени причини да подклаждат възмущението. Експерти свързват щурма на шведското посолство в Багдад, през миналия месец, с демонстрация на политическа сила от могъщия шиитски водач Муктада ал-Садр, чиито поддръжници ръководят действията.

В момента слабото правителство на Ирак е изправено пред национални избори в края на тази година, което провокира Садр да използва всички налични средства, за да консолидира избирателите си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shahzaib Akber

Напрежението между свободата на словото и религиозните вирания, подчертано от публичните демонстрации, в скандинавските общества е повече от истинско. Защото никоя религия не приветства изгарянето на свещени книги, независимо дали актът се счита за форма на свободно изразяване.

Това изправя шведската и датската нация пред предизвикателството да намери деликатно равновесие, което да съхрани социалната хармония.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама