Канабис за развлекателна употреба

06:55, 24 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Германското правителство одобрява спорен законопроект, легализиращ закупуването и притежанието на канабис за развлекателна употреба.

Законодателството предвижда разрешение, което да позволява на възрастни да притежават до 25 грама канабис и да отглеждат до три растения за лична употреба. На гражданите също така ще бъде дадено правото да се присъединяват към различни ,,клубове за канабис“ с нестопанска цел и с до 500 членове, където наркотикът може законно да бъде култивиран и закупен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Законопроектът все още очаква пълно одобрение от депутатите в германския парламент, които трябва да се завърнат от лятната си ваканция на 4 септември.

Според министърът на здравеопазването Карл Лаутербах проектозакона представлява ,,повратна точка“ в отношението на Германия към канабиса. Той счита, че по-спокойният подход ще разбие черния пазар и престъпността, свързана с наркотиците. Това ще облекчи и тежестта върху правоприлагащите органи, като впоследствие очаква това да доведе до по-безопасна консумация на марихуаната.

За непълнолетните все още ще бъде забранено да употребяват продуктите със съдържание на канабис. Но правителството предвижда мащабна кампания, която да информира за рисковете за здравето, особено на младите хора.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Настоящите предложения обаче се натъкват на силна съпротива от страна на консервативни политици, лекари и служители на правоприлагащите органи. Полицейските синдикати и съдиите критикуват законодателството като прекалено бюрократично, опасявайки се, че то ще добави повече напрежение в съдебната система.

Защо ни е важно?

Германският законопроект поставя началото на действието на един от най-либералните закони за употребата на канабиса в Европа, който потенциално може да даде допълнителен тласък на подобна тенденция в световен мащаб.

Досега само Канада и Уругвай, заедно с шепа американски щати, са разрешили търговска продажба на наркотика, въпреки че Германия първоначално няма да достигне дотам, че да разреши продажбата на канабис в търговските обекти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

През последните години страните от ЕС постепенно стават по-толерантни към леките наркотици, опитвайки се да намалят приходите на престъпните групи.

Според германските власти новият закон може да предпази потребителите от консумацията на примеси и токсични замърсители, както и да защити по-добре младежта на нацията. Те се опитват да наложат нов подход, който да се основава повече на чувството за лична отговорност. Ключов стълб на плана, който премахва табуто около употребата на канабис, е кампанията за повишена осведоменост относно рисковете, която в крайна сметка цели да ограничи потреблението.

Но подобно намерение трудно може да бъде осъществено, ако капанията бъде въведена преди промяната в закона.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Въпреки че европейския континент представлява примамлив пазар за международни компании и заинтересовани страни, които имат амбиции спрямо масовата употреба на канабис за развлечение, правната рамка все още е силно фрагментирана и намирането на здравословен отговор е предизвикателство за всяко правителство.

Идеята за легализиране на канабиса е сравнително нова в Европа, въпреки че всяка европейска страна има дълга история на застъпничество за легализация. Достъпът до медицински канабис на континента помага за разпространението на знанията за качествата на наркотика сред повече хора с акцент върху лечебните ползи на растението.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Въпреки това стигмата върху канабиса все още е широко разпространена в европейските общества. Освен това темата за легализацията е силно политизирана сред партиите в развитите европейски страни.

Планът на германското коалиционно правителство е амбициозен, но на сегашния етап все още не са изготвени предложения за конкретна регулация и създаване на законен пазар на канабиса в Германия, което може допълнително да забави въвеждането на революционния подход.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:05, 24 авг 23

Време е Европа да спре да се страхува и да премахне моралната си бариера спрямо нещо, което така или иначе съществува и се консумира в обществата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама