Папа Франциск в динамиката на новото време

06:43, 04 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:

По време на свое скорошно пътуване до Португалия папа Франциск изразява съжаление относно ,,много силна реакционна нагласа“, съществуваща в католическата църква в САЩ. Според него в части от нея идеологията заменя вярата и някои от нейните членове не разбират, че ,,има подходяща еволюция в разбирането на въпросите на вярата и морала“.

Папата дава исторически и актуални примери, за да се опита да илюстрира това, което има предвид. Той посочва, че е имало време, в което мнозина от католическата църква са подкрепяли робството. В по-скорошния случай на хомосексуалността, казва той, “е очевидно, че възприемането на този въпрос се е променило в хода на историята“.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Carlos Almeida

По време на своето десетилетие като духовен глава на Римокатолическата църква често се сблъсква с критики от страна на консервативните сектори на църквата в САЩ.

Те се противопоставят на реформи като даване на повече роли на жените и обикновените миряни католици и превръщането на църквата в по-приветлива и по-малко осъдителна институция към някои групи на обществото, включително ЛГБТ общността.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Massimo Percossi

Либералният аржентински понтифекс същo се изправя пред критиките на други религиозни лидери и консервативни медии в САЩ. По обстрел са позициите относно изменението на климата, имиграцията, социалната справедливост, контрола върху оръжията и противопоставянето на смъртното наказание.

Защо ни е важно?

След 10 години като водач на Римокатолическата църква папа Франциск ускорява програмата си за реформи и прави революционни промени в персонала и политиката, които определено разклащат консервативните католически нагласи.

Многостранната стратегия на духовния глава за полагане на основите на бъдещото развитие на една от най-старите институции постепенно достига значителни резултати.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Claudio Peri

Първият папа йезуит и първият неевропеец от повече от 1200 години, папа Франциск, се различава значително от предшествениците си с откровения си стил и подхода си към ръководенето на църквата. Той често предизвиква шок в Римокатолическата църква с публикуването на своите забележки относно начина на нейното функциониране.

Религиозните скандали продължават да взимат жертви в Европа и САЩ, но въпреки това католицизмът не залязва – той се променя.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Manuel de Almeida

Отвореността на настоящия папа към преразглеждането и дори промяната на църковните учения предизвиква разногласия, които водят към нов вид последователно развитие на неговата институция. Същевременно Франциск не демонтира проекта, заложен от  духовниците традиционалисти, а просто го ремонтира.

Ролята на католическата църква в обществото съществува от много векове. Постепенно тя се превръща в нещо повече от институция, а влиянието ѝ достига до всички сфери на социалния живот.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Manuel de Almeida

Но докато преди тя е предизвиквала и направлявала промените в обществата, сега точно обществените изменения я подтикват към преосмисляне на отдавна заложените религиозни норми.

Намесата на папата в този процес му предоставя две възможности: да съхрани традиционния подход или да го преразгледа, с цел да се адаптира към динамиката на новото време.

Противопоставяйки се на разбиранията на част от останалите духовници, папа Франциск се опитва да покаже, че религията не е статична и, че както тя, така и нейните социални проявления, подлежат на развитие.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС/Maurizio Brambatti  

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама