Музикалните права в политическите кампании на САЩ

06:15, 05 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Рап звездата Еминем моли амбициозния кандидат на републиканците за президент Вивек Рамасуами да спре да използва песните му в своята предизборна кампания.

Писмото на музикалния изпълнител се появява седмица след като биотехническият предприемач изнася импровизирано изпълнение на ,,Lose Yourself по време на панаир в американския щат Айова.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich 

Еминем отправя искането си чрез американската организация за права за изпълнение BMI.

Първоначално компанията получава съобщение от рапъра, в което той възразява срещу използването на неговите ,,музикални композиции“ от републиканеца. Следва решението, че BMI ще счита всяко изпълнение на произведенията на Еминем по време на кампанията на Вивек Рамасуами за ,,съществено нарушение“ на неговия лиценз.

Позовавайки се на писмото на рапъра, говорителката на Рамасуами, казва, че той ще изпълни искането на Еминем. 38-годишният политик се смята за изгряваща звезда в американската президентска кампания. Позиционира се като аутсайдер, желаещ да развие програмата на бившия президент Доналд Тръмп - ,,Америка на първо място“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CJ Gunther

Вивек Рамасуами също така се присъединява към дълъг списък от политически фигури, които са си навличали гнева на рок, поп и рап звезди. Той далеч не е първият, който се възползва от творчеството на Еминем.

През 2014 г. рапърът и неговата издателска компания завеждат дело за нарушаване на авторските права срещу Новозеландската национална партия, след като премиерът Джон Кий също използва ,, Lose Yourself“ в рекламна кампания. Когато Доналд Тръмп се кандидатира за първи път през 2016 г., редица изпълнители като Адел, Аеросмит, Ролинг Стоунс и REM изразяват недоволство от обстоятелството, че несъзнателно са предоставили свой саундтрак.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sebastian Silva 

Защо ни е важно?

Всеки път, когато настъпи сезонът на американските политически кампании може да се наблюдава употребата на множество практични и недотам морални подходи за печалба на доверие сред избирателите. Към тях спада и въвличането на популярна музика в провеждането на предизборните митинги.

По закон американските политици не винаги се нуждаят от директното разрешение на артистите за употреба на произведенията им. Съществува възможност, при която кампаниите могат да закупуват лицензионни пакети от организации за музикални права като BMI и ASCAP , което им предоставя законен достъп до повече от 20 милиона песни за политически митинги.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CJ Gunther

Въпреки това изпълнителите запазват правото си да премахват музиката си от този списък.

В случая с Еминем изглежда, че рапърът не е знаел, че музиката му попада в общия лицензионен пакет. Но наличието на обстоятелството, че множество други американски изпълнители подписват отворено писмо към лицензионните компании през 2020 г., оплаквайки се от подобен проблем, показва, че в американския модел на предоставяне на права има сериозна функционална неизправност.

Артистите рядко имат пълен контрол върху това къде и кога може да се пуска тяхната музика. Необходимостта от разрешение за пускане на песен на обществено място често зависи от обстоятелствата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CJ Gunther

Например, DJ на сватба или на стадион може да пусне песни без страх от правни последици, защото това е една от формите на публична проява, която много от изпълнителите приемат като безплатна реклама.

В света на политиката обаче кампаниите и митингите, които разчитат на музиката, за да направляват тълпите, често водят до противоречие с политическите и морални убеждения на изпълнителя. Но и не винаги е препоръчително да бъдат предприети прави действия. Все пак няма лоша реклама.

Една спорна правна конфронтация често може да спомогне за увеличаването на популярността на политика повече, отколкото да предпази музиканта от посегателството.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sebastian Silva

Въпреки това неволното въвличане на изпълнителите в политиката по този начин може да компрометира личните ценности на артиста. Същевременно този акт може да причини, разочарование и отчуждение сред неговите фенове, което естествено има голяма морална и икономическа цена.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама