Сериозни търкания между Канада и Индия

23:05, 24 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Индия призовава своите граждани да ,,проявяват изключителна предпазливост“ в Канада на фона на дипломатически спор за убийството на сикхски сепаратистки лидер. Канада предполага, че индийски агенти може да са свързани с убийството, което разгневи Ню Делхи.

,,С оглед на задълбочаващите се антииндийски настроения и политически мотивираните престъпления от омраза, всички индийски граждани в Канада и тези, който обмислят пътуване, се призовават да проявяват максимална предпазливост“, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Индия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ethan Cairns

Напрежението между Индия и Канада се изостря рязко, след като канадският премиер Джъстин Трюдо заявява, че достоверни източници свързват индийски агенти с убийството на Хардип Сингх Ниджар. Последният е член на сепаратисткото вижение ,,Халистан“ и притежава канадско гражданство.

Покушението, което се случва извън сикхски религиозен център, предизвиква възмущение сред членовете на това религиозно малцинство в Канада.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Arshad Arbab

Премиерът Трюдо обявява, че Канада ще изгони индийски дипломати. Индия оценява идеята като абсурдна и твърди, че няма нищо общо с убийството на Ниджар. Като отговор връчва петдневно предизвестие на канадски дипломат да напусне страната.

Защо ни е важно?

Извън традиционно добрите канадско-индийски отношения, спорът между двете бивши британски колонии може да застраши новосъздаващата се индо-тихоокеанска рамка от съглашения. Индия, с нейната икономическа мощ и възможности в сектора на сигурността, е възприемана от Съединените щати като регионален противовес на Китай.

В тази връзка евентуално охлаждане на отношенията с Индия може да попречи на на Канада да се присъедини към мрежата от индо-тихоокеански институции. Регионалните съюзници на Ню Делхи ще се опитат да заемат позиция, която да не се противопоставя пряко на правителството на Моди. Но и самата Индия може да блокира членството на Канада в определени групи, при така развиващата се ситуация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rajat Gupta

Канада обаче не е единствената страна, която може да загуби от възникналия спор.

Твърденията на Отава могат да навредят на имиджа на Индия като демократична държава, ангажирана с ред, основан на правила. Или по-лошо, възприемането ѝ като надежден съюзник в съревнованието с Китай.

Споровете между съюзниците са често срещани в разнообразния списък от държави, съставляващи новата индо-тихоокеанска архитектура. Правителствата обикновено възразяват на търговски политики или екологични практики. Стига търканията да не представляват заплаха за основните дипломатически отношения.

Така че спорът между Канада и Индия е уникален.

New Delhi, India 23.02.2018 Снимка: ЕПА/БГНЕС/Harish Tyagi

Сериозността на обвиненията излага на риск вече изградени икономически и демографски връзки между двете страни. А геополитическият контекст, в който се развива ситуацията, засяга всички държави по индо-тихоокеанската линия, включително и Съединените щати.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 01:10, 25 сеп 23

Индия намери наркотици в самолета на Трюдо при посещението му там преди няколко дни,Правителственият самолет беше задържан,а заТрюдо-Кастро дойде друг самолет за да го прибере.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама