Съветът за сигурност на ООН пред предизвикателствата на XIX век

16:26, 05 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В продължение на повече от седмица световни лидери се събират в Общото събрание на ООН, за да обсъждат най-належащите световни проблеми. Теми са войната в Украйна, глобалното затопляне, бедността и пандемията.

В процеса на разговорите много лидерите  признават, че главният орган на ООН, Съветът за сигурност, вече не функционира. Съветът се намира в ситуация, в която неспособността на постоянните му членове да действат в синхрон, парализира цялата институция, докато в Европа бушува кървава война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

,,Съветът за сигурност вече не е гарант на международната сигурност и се е превърнал в бойно поле, където се сблъскват политическите стратегии на пет държави“, заявява турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обръщайки се към годишната Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк.

Той има предвид петте постоянни членки с право на вето: САЩ, Китай, Франция, Великобритания и Русия, която наложи вето върху резолюцията, осъждаща нейното нахлуване в Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Chris Kleponis

Въпреки че призивите за реформа продължават от десетилетия, инвазията на Русия подчертава обстоятелството, че дипломатическата инфраструктура, създадена след Втората световна война, е остаряла и се проваля в предизвикателствата на 21 век.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш дава още по-категорична оценка, като  предупреждава, че изборът е между реформа или разрив.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Wong

,,Светът се промени. Нашите институции не са го направили“, казва Генералният секретар в обръщението си към Общото събрание миналата седмица. ,,Не можем да се справим ефективно с проблемите такива, каквито са, ако институциите не отразяват света такъв, какъвто е. Вместо да решават проблемите, те рискуват да станат част от проблема“.

Защо ни е важно?

Дълбоките разделения между петте постоянни членки на ООН възпрепятстват колективните действия за спиране на смъртоносни конфликти, нарушения на човешките права и ядрени заплахи по целия свят - от Украйна до Сирия, Мали до Мианмар, Южен Судан до Северна Корея. Но въпреки широко разпространените призиви и изобилието от доказателства за провалите на Съвета, постигането на промяна изглежда почти невъзможно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Julien De Rosa 

Основополагащият устав на ООН превръща въвеждането на промени в изключително труден процес.

И въпреки че съществуват няколко предложения и идеи за преразглеждане на структурата на Съвета за сигурност, според световни лидери и дипломати необходимият консенсус е непостижима цел. Тъй като въвеждането на всяка промяна изисква гласуване на две трети от всички 193 държави-членки, заедно с одобрението на всички 5 постоянни членове на Съвета.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Vaughan 

Както Русия, така и Китай на теория подкрепят промяната като част от усилията си да защитят интересите на Глобалния Юг срещу Запада. Но на практика Русия многократно е създавала пречки пред колективните действия дори отвъд случващото се в Украйна.

Колкото и желание да има сега за промяна, отстраняването на Русия от Съвета или лишаването ѝ от право на вето, както предлага президента на Украйна Володимир Зеленски, не се смята за реалистично.

Всичко това води до ситуация, в която почти всички са съгласни с необходимостта от промени. Но има малко съгласие относно това какво трябва да се направи и множество непреодолими препятствия пред правеното на каквото и да било.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mikhail Metzel 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама