Католическата църква в търсене на мястото си в съвременния свят

06:50, 14 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Голямата среща за обсъждане на чувствителни въпроси в Католическата църква се провежда при най-голяма секретност и дискретност.

Призивите на папа Франциск за открита дискусия са подложени на тест, докато епископи се срещат с миряни, в това число и с жени, за да обсъждат теми като брака на свещениците и благословията за гей двойките.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Giuseppe Lami 

За едно десетилетие като глава на Римокатолическата църква папа Франциск позволява дебати по теми, които преди бяха считани за табу. Така постепенно той нанася фини промени, водещи до либерализиране възгледите на църквата.

Този месец желанието на папата за започване на широка дискусия касаеща тревогите на миряните, дори по най-чувствителните теми, достига кулминацията си във Ватикана, където се събират епископи от цял свят.

За първи път миряни, включително и жени, са допуснати да присъстват и да гласуват.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maurizio Brambatti

Обсъжданите въпроси включват свещеническото безбрачие, женените свещеници, благославянето на гей двойки, разширяването на тайнствата спрямо разведените и ръкополагането на жени дякониси.

Недоброжелателите са предпазливи към самото естество на събирането, известно като Синод, и го критикуват, определяйки го като бюрократичен разговор или като коварен троянски кон, който цели да подкопае църковните традиции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VATICAN MEDIA HANDOUT

Поддръжниците, от друга страна, виждат шанс да приложат на практика възгледа на папата за църквата като приобщаваща институция, която преобръща традиционната йерархия и принуждава епископите да слушат и да работят повече с паството си.

Защо ни е важно?

Една на пръв поглед неясна среща може да бъде кулминацията на папството на Франциск и да постави основите за трайна промяна по въпроси, които църквата отбягва от време оно.

За някои наблюдатели на Ватикана, самият формат на срещата е това, което представлява потенциално най-трансформиращата промяна за църквата. На практика се прилага виждането на папата за действие на църквата отдолу нагоре. Това според него ще я превърне в институция, която преобръща традиционното разбиране за религиозната йерархия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VATICAN MEDIA HANDOUT

Самият дневен ред на събитието е забележителен не само заради това, което включва, но и заради онова, което пропуска.

От едната страна на масата се поставят теми за брака на свещениците, жените дякониси и гей двойките, докато от другата се премълчават въпроси като абортите и евтаназията. Именно те са, които предизвикват гнева на консервативните католици и често пораждат културни войни.

С подкрепата на едни и въпреки съпротивата на други, папа Франциск разклаща една застинала през вековете институция, в опит да ѝ придаде облик, който да съответства на нуждите на съвременните миряни.

Промяната идва като отражение в период, в който догматиката влиза в жесток сблъсък с приливната вълна на новото време. Онази която насочва вниманието си главно към издигане на индивида и неговото право на себеизразяване в култ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Giuseppe Lami 

Все още никой не знае до какво ще доведе провеждането на тази среща, но някои от потенциалните промени очевидно ще са по-трудни за осъществяване от други. Във всеки случай тазгодишното събиране ще се превърне в първата фаза от един дългосрочен процес.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама