Новите дрехи на премиера

17:15, 16 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В Индия се вихри семантична и идеологическа битка за преименуване на страната.

Зад името ,,Бхарат“ се крие проект на управляващите националисти, целящи да превърнат Индия от светска и мултирелигиозна в индуистка държава.

Извън Индия настана объркване, след като правителството на премиера Нарендра Моди започна да нарича страната Бхарат в своите официални покани, оставяйки дипломатическият протокол да се чуди дали името на страната не е променено.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Harish Tyagi 

В своята конституция най-населената държава в света е записала както името Индия, така и Бхарат. Терминът е санскритски и съществува в писания отпреди 2000 години. Отнася се до територия, която преди се е простирала отвъд границите на днешна Индия и е достигала до днешна Индонезия.

Хиндустан  или ,,Земя на индусите“ на урду, също се използва за обозначаване на страната. Трите имена разговорно се използват и на улицата. По света обаче официално изписваното име си остава Индия.

Силен обществен дебат по въпроса предизвиква срещата на Г-20, на която премиерът Нарендра Моди за първи път използва само и единствено Бхарат, представяйки страната си пред международната общност.

Това не е първият подобен случай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/INDIA PRESS INFORMATION BUREAU 

Управляващата партия вече преименува градове и места, които са свързани с Монголския и колониалния период. Критици твърдят, че новите имена са опит за изтриване на монголите от историята на Индия, тъй като те са били мюсюлмани и са управлявали субконтинента приблизително 300 години.

Защо ни е важно?

Името на една страна често е пропито с вековна история и култура. То въплъщава идентичността на нейния народ. Затова преименуването е монументална стъпка, обикновено с политически нюанси.

В индийския случай всяка евентуална промяна би се случила на фона на нарастващия индуистки национализъм, който се появява за сметка на мюсюлманите и други малцинства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/INDIA PRESS INFORMATION BUREAU 

Пораждането на националистически и антизападни настроения често става причина за преименуване на държавите. Особено, когато те са „кръстени“ по време на колонизация. Този акт се превръща в удобен инструмент за лидери, които се стремят към укрепване на собствената си легитимност. Те разчитат на антиколониалната чувствителност и популяризират фалшиво чувство на патриотизъм.

Нарендра Моди изглежда мотивиран от комбинация на амбиция и крещяща политическа целесъобразност. Повод, разбира се са насрочените за май догодина избори в Индия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Harish Tyagi

Дори, ако Моди в действителност предложи преименуване на страната на Бхарат, промяната първо ще изисква конституционна поправка.  Говорим за подкрепа и от двете камари на парламента. С две трети от гласовете.

Имайки предвид, че евентуално преименуване би било политически шамар за противниците на властта, вероятността правителството на Моди да получи подкрепата на опозицията е нищожна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rajat Gupta

За мнозина от външния свят обаче промяната в името няма да означава промяна във възприятието на страната. Индия или Бхарат, държавата ще продължи да съществува, както с белезите от великото си минало като ,,земя на индусите“, така и с тези от по-скорошната си колониална история. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама