Когато Унгария срещне Русия в Пекин

21:18, 24 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Все по-изолиран заради войната срещу Украйна, руският президент Владимир Путин се среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Китай. Срещата е първата на Путин с лидер от Европейския съюз, откакто през март Международният наказателен съд издава заповед за ареста му по обвинение във военни престъпления.

Виктор Орбан е самопровъзгласил се привърженик на „нелибералната“ християн демокрация.

Той отдавна поддържа добри отношения с Путин и по време на срещата им отново потвърждава връзките си с Москва, въпреки напрежението между Европа и Русия заради почти двегодишната война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Zofia Bichniewicz

Веднага след като двамата лидери се ръкуват след края на срещата, руският президент обобщава значението на проведените частни разговори.

Въпреки факта, че в днешните геополитически усилия възможностите за поддържане на контакти и развитие на отношенията са много ограничени, все пак не може да не предизвика удовлетворение, че нашите отношения с много европейски страни се поддържат и развиват - казва Путин.

Този акт на политическа близост се случва на фона на опитите на голяма част от страните в Европа да прекъснат финансовите си връзки с Русия. Въпреки това Орбан изрично подчертава желанието си да прави бизнес с Русия: Докато това е възможно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stephanie Lecocq

Всъщност двамата лидери успяват да обсъдят доставките на петрол, газ и ядрена енергия,  преди самото начало на честванията в Пекин, по случай 10-ата годишнина на ,,Един пояс, един път“.

Защо ни е важно?

Отношенията на Русия и Унгария са уникални в рамките на ЕС. Орбан постоянно подкопава европейската изолация на Русия и се противопоставя на санкциите на Съюза заради войната в Украйна. Така че демонстрацията на топли отношения на унгарския премиер с Владимир Путин само ще задълбочи разочарованието сред партньорите от НАТО и ЕС.

Позицията на Будапеща дава възможност на Москва да подчертае несъгласуваността на позицията на Запада и допринася за отлагане или блокиране на решенията му.

Тесните връзки на Москва с управляващата унгарска партия създават безпрецедентен достъп до правителството на държава-членка на ЕС. В замяна на извършените услуги, настоящите лидери на Унгария получават възможност да извлекат ползите от това необикновено сътрудничество най-вече в икономически план.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yuri Kochetkov

Докато повечето от съседите на Унгария в Централна и Източна Европа са предприели сериозни действия, за да се откажат от руската енергия, Орбан работи за поддържане и дори увеличаване на доставките на руски газ и петрол, като твърди, че те са от съществено значение за функционирането на икономиката на Унгария.

Но отвъд показните прояви, отношенията между Русия и Унгария всъщност се градят на много по-малко, отколкото се опитват да представят пред света. Въпреки желанието си да се противопоставят на световното мнение, двамата лидери не могат да преодолеят някои глобални реалности.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ken Ishii

Истината е, че Виктор Орбан в действителност не е готов да започне сериозна битка с блока или НАТО, защото резултатите ще доведат до сериозно подкопаване на позициите му у дома. За тези в чужбина да не говорим.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:23, 25 окт 23

Ми прав си е Орбан,той се грижи за собствените си граждани и суверенитет и не следва сляпо фашистката диктатура в брюксел,не е като нашите безродници-всички станахме жертва/имам предвид обикновените хора/на уж спирането на руския газ и внос на газ за 400лв....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама