Силата на благословията

08:12, 20 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Главата на Римокатолическата църква разрешава на свещениците да благославят еднополовите двойки. Църковни служители твърдят, че решението представлява ,,истинско развитие“, което не променя ,,традиционната доктрина за брака“.

Това е най-категоричната стъпка досега от по-приятелския подход на Римокатолическата църква към ЛГБТ общността. Католици и наблюдатели са на мнение, че това ще превърне църквата в по-толерантна и не толкова догматична институция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fabio Frustaci

Новото правило беше дебатирано в продължение на години, защото Ватиканът смяташе, че не може да благославя еднополовите двойки. Според старата позиция подобен акт подкопава църковната доктрина за брак, единствено възможен, между мъж и жена. Новата обаче пояснява, че благословията на еднополовите двойки се различава от брачното тайнство.

Ватиканът подчертава, че благословията не се дава по време или във връзка с церемония за встъпване в граждански или еднополов съюз.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fabio Frustaci

Вместо това благословиите трябва да се дават по време на среща със свещеник, посещение на светилище, по време на поклонение или като молитва, рецитирана в група. Новото правило е публикувано в рядък и важен документ от канцеларията, отговаряща за всичко, свързано с доктрината на църквата.

Защо ни е важно?

През последните десетилетия много християнски деноминации разрешават благословиите и браковете на еднополовите двойки, както и ръкополагането на заявени гей духовници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Riccardo Antimiani 

Но дебатите по въпроса водят до разцепление в англиканската, методистката, презвитерианската и други църкви. От тях Римокатолическата беше считана за най-консервативно настроена и последен кандидат за смяна в позицията.

Но през последните седмици папа Франциск дадва тласък на дискусията по този деликатен казус. Действайки премерено, постепенно той успява да преодолее и най-консервативните критици на промяната. Тези особености налагат новата декларация да бъде структурирана като изпълнителна заповед, независеща от съвещателните процеси във Ватикана.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alessandro Di Meo 

Папа Франциск подкрепя църковната позиция, че бракът може да съществува само между мъж и жена. Същевременно настоява останалите свещеници да упражняват ,,пастирското милосърдие“, когато в една молба става въпрос за благословия.

Папата също така е категоричен, че не желае благословията на еднополова двойка, от ръкоположен служител, да се превърне в обикновен протокол.

Сърцевината на новото решение е съпротива срещу твърдостта на Ватикана и нейните отколешни доктрини. Папа Франциск вярва, че спонтанността и близостта с вярващите е онова, което е жизненоважно за оцеляване на църквата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fabio Frustaci 

Затова той избира да действа в синхрон с времето, в което живее.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:07, 20 дек 23

Светът се е побъркал окончателно, съсипаха дори най-съкровенното!!!

2 Анонимен 15:09, 20 дек 23

Най-после да настъпи промяна в тази т.нар. догматичност. Може да е странно, но църквата трябва да се адаптира към времето, в което живее.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама