Прагът на приемливото

08:27, 24 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Едно от най-големите предизвикателства пред всяко дете в началното училище, особено покрай коледните празници, е да научи коледна песничка или стихче за предстоящото тържество пред родителите. Моето подобно предизвикателство беше свързано с песента ,,Noël des enfants du monde“ или Коледа за децата по света, на Жан Нати-Бойе.

Като повечето детски песни и тази беше кратка, но текстът ѝ беше много значим. Още в началото си тя отправяше послание към децата на Израел и Палестина, както и към тези на Америка и Китай. Текстът ги моли да спрат погледа си върху земята или небето и да повярват в едно нещо – в Коледа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Петнадесет години по-късно текстът на тази песен все още отправя същото послание. А мирът, на които мнозина се надяват, все още изглежда само като мечта.

Витлеем обикновено оживява на Коледа, но не и тази година. В Светите земи тържествата са отменени: няма да има паради, базари и украса по улиците. В окупирания Западен бряг една църква във Витлеем дори адаптира сцена на Рождество Христово, поставяйки младенеца Исус сред развалините на бомбардирана сграда.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Wisam Hashlamoun

Това е отражение на историята, която се разиграва на екраните навсякъде: ужасяващи образи на унищожението на Газа и особено на нейните окървавени жертви. Всеки един от тези видеоклипове е отчаян призив към света да признае тяхната човечност и тяхната болка. Хората от Газа не са загубили надежда в човечността на другите, въпреки че много от тях все още са изправени пред смъртна опасност.

Защо ни е важно?

По-голяма част от жертвите в Израел, Западния бряг и Ивицата Газа са цивилни. Независимо дали е убит, отвлечен или несправедливо задържан, всеки човек оставя празнина, която не може да бъде запълнена. Няма разлика между болката, която изпитват палестинските и израелските майки при загубата на дете.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Wisam Hashlamoun

Всеки ден, който минава без прекратяване на огъня, води до трагична загуба на още повече невинни. Същевременно международните организации определят Газа като ,,гробище за хиляди деца“. Потресаващо е, че Светите земи трябва да бъдат описани като нещо толкова дълбоко несвято.

Войната се превръща в недвусмислен хуманитарен кошмар. А с всеки изминал ден прагът на приемливото пада до нови дъна. Така се създава ужасяващ прецедент за тази,  но и за други войни, които предстоят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Wisam Hashlamoun

В еврейската Библия, Новия завет и Корана се разказва за старозаветният светец Йов, който губи своето имущество, деца и здраве. Въпреки това той решава да се обърне не към гнева, а към вярата. Неговата история е история на болка, но и на надежда. Днес търпението му се почита от евреи, християни и мюсюлмани, които в различни моменти от историята са споделяли Светите земи в мир.

Това няма да бъде първата Коледа по време, на която някъде по света се води война. Но докато въвлечените продължават да се борят за оцеляването си, въпросът е какъв урок ще научим всички ние, които живеем в мир.

Все още…

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама