Абдикацията на Маргрете II

21:25, 04 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Подобно на повечето британци, много датчани също са познавали само една кралица през целия си живот. Докато не настъпва време за промяна.

Датската кралица Маргрете II абдикира от трона си в полза на най-големия си син – принц Фредерик.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ida Marie Odgaard 

След повече от 50 години управление, по време на новогодишната си реч, 83-годишната кралица съобщава, че възрастта и здравето ѝ са били сред основните фактори за взимане на подобно решение,

,,Толкова дълго време не минава незабелязано, дори за мен“, казва тя. ,,Времето тече и болестите се увеличават“.

През последните десетилетия кралското семейство на Дания, подобно на британското, до голяма степен има предимно церемоняла роля в управлението на страната. Но на кралица Маргрете II се приписва модернизирането на датската монархия и възстановяването на нейната популярност.

Голяма част от известността на владетелката се основава не само на благородното ѝ потекло, но и на нейната личност и артистичност. Дори след влизане в линията за наследяване на престола, на 13 годишна възраст, тя продължава да преследва интереса си към изкуството и да твори

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mads Claus Rasmussen 

Бъдещият престолонаследник принц Фредерик е част от по-младото поколение кралски особи, чиито животи са безмилостно документирани в медиите. Те имат по-широко разбиране за съвременните теми в обществения дебат. Особено относно борбата срещу изменението на климата.

Докато кралица Маргрете веднъж успява да разстрои учените, заявявайки, че не е убедена, изменението на климата да е пряко причинено от хората, нейният син става известен именно със своята загриженост към проблема.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Thomas Traasdahl

Но тази загриженост на принца към околната среда провокира въпроси, касаещи неговото бъдещо управление. Мнозина датчани намират несъответствие в „екологичната“ позиция на кралските особи и начина им на живот, който се набива на очи с огромни имоти и частни самолети.

Защо ни е важно?

Въпреки че по-голямата част от европейските нации вече се е отказала от монархическото си наследство, все още съществуват 12 кралства и княжества. В тях кралските семейства разполагат с по-малко власт, но продължават да бъдат обект на голям обществен интерес.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andy Rain

Вероятно най-известното от всички е британското, наскоро поведено от принц Чарлз и съпругата му Камила. Макар и да не са сред най-младите европейски лидери, те поставят началото на поколение монарси от нов тип.

Парадокс на днешното време е, че в момент, в който навлиза нова генерация европейски монаси, най-скептични към церемониалната идея на монархията остават младите граждани. Затова предстоящата промяна, както в Дания, така и в Испания, Швеция и Нидерландия, има потенциал да предизвика дебат, екзистенцилен за някои от европейските нации.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mads Claus Rasmussen 

Смяната на лидерите е необходима във всяко общество. Независимо под каква форма на управление е то. Само времето може да покаже дали монархиите са достатъчно издръжливи, за да оцелеят под натиска на новите идеите.

Освен това популярността на кралските институции винаги е варирала. Като съществуват случаи, в които подкрепата за самия крал или кралица могат да надвишат тази за институцията, базирано на личните им качества.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама