Виртуално изнасилване

08:00, 06 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Полицията на Обединеното кралство разследва забележителен случай на предполагаемо изнасилване в игра за виртуална реалност (VR). Тийнейджърка твърди, че нейният персонализиран цифров герой е бил ,,сексуално нападнат“ от група непознати в онлайн ,,метавселената“.

Полицията твърди, че тя може да е претърпяла травма, сравнима с жертвите на изнасилване в реалния живот. Но момичето не е получило никакви физически наранявания. И британските власти се опасяват, че разследването може да се окаже невъзможно. Защото съществуващите закони определят сексуалното насилие като ,,физически акт“ без съгласие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jerome Favre

,,Някой, който е готов да подложи дете на подобна травма дигитално, може да е някой, който е способен да извършва ужасни неща и във физическия свят“, заявява министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевъри.

Подчертавайки, че засегнатото лице, което е непълнолетно, той настоява разследването да продължи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rungroj Yongrit

Така наречената ,,метавселена“ обхваща широка гама от виртуални среди - светът на игрите, социалните VR платформи и пазарите за виртуална реалност. В метавселената потребителите могат да взаимодействат помежду си в реално време и да участват в различни дейности, като създават съдържание или купуват виртуални стоки.

Защо ни е важно?   

Виртуалните престъпления трябва да се приемат сериозно, тъй като могат да имат последствия и в реалния живот. Докато метавселената не може да бъде пресъздадена физически, активите и информацията, обменяни в нея, може да имат действителна стойност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rungroj Yongrit

Подобно на всяка нова среда и виртуалната е уязвима откъм провеждане на експерименти. Взаимодействието между потребителите и липсата на надзор са перфектна възможност за развиване на престъпна дейност.

Някои от примерите включват виртуален тормоз, кражби, изнудване и измами.

Първоначално дефиницията за виртуален тормоз включва сплашване на някого чрез обиди, заплахи или разпространение на фалшиви слухове. Днес вече това определение може да бъде допълнено с извършване на  виртуално изнасилване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rungroj Yongrit 

Тъй като метавселената е в процес на развитие следва да бъдат разработени нови закони, които са съобразени със специфичните проблеми и предизвикателства, на виртуалните среди. Към момента обаче в никоя страна не е създадена законова рамка, която да  определя какво се прави в случаите на престъпления извършени в метавселената.  

„Изнасилването“, разследвано от британските власти, все още е прецедент за „живота“ във виртуалните пространства.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Franck Robichon 

Но за да не се превръща в масова практика, или поне да не се повтаря, е необходимо безопасността на потребителите да бъде гарантирана чрез права и разпоредби във физическия свят, които да важат във виртуалния.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама