Новият подход на Ким

07:20, 18 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Северна Корея официално се отказва от помирението с Юга.

През последните десетилетия настъпват множество промени в отношенията между двете държави. Въпреки че авторитарният режим на Ким Чен Ун често е определял своя съсед като ,,заклет“ и ,,основен“ враг, понякога помежду им е протичал мирен диалог. Дори намек за обединение.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заявява, че Северът вече не вижда Юга като ,,партньор на помирението и обединението“. Вместо това отсега нататък на него ще се гледа единствено като на враг, който трябва да бъде покорен, ако е необходимо, чрез ядрена война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA 

Разкритията за новата позиция на Севера се случват по време на партийно събрание в края на миналия месец, по време на реч пред Върховното народно събрание на страната.

Ким Чен Ун нарежда преразглеждане на конституцията.

От нея трябва да бъдат премахнати всички препратки към ,,мирно обединение“, ,,велико национално обединение“ или към възприемането на южнокорейците като ,,сънародници“. Целта на тези мерки е да бъде внушено на гражданите, освен че Югът е ,,чужда държава“, но и, че е ,,най-враждебен“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA 

,,Можем да уточним в нашата конституция въпроса за пълната окупация, подчинение и възстановяване на РК и анексирането ѝ като част от територията на нашата република в случай, че на Корейския полуостров избухне война“, подчертава Ким Чен Ун.

Освен съдържанието на съобщението, впечатление прави и необичайната употребата на съкращение на официалното име на Южна Корея – Република Корея.

Подкрепяйки новата политика на севернокорейския лидер, парламентът на Северна Корея разпуска всички правителствени агенции, които са натоварени със задачата да насърчават обмен с Юга. Закриват се и радиопредавания и уебсайтове, които са подпомагали пропагандната кампания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun 

Защо ни е важно?

Обединението на двете Кореи става все по-малко възможно. С разширяването на икономическата пропаст, враждата помежду им се задълбочава. Промяната на политиката на Севера за мирно обединение подава сигнал за наличието на нова дипломатическа стратегия в региона.

Една от основните причини за това е, че автократичната страна си противоречи в моментите, когато заплашва да използва ядрените си оръжия срещу хора, които по принцип признава за свои сънародници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA 

Отказвайки се от идеята за обединение, Ким Чен Ун премахва всички морални ограничения, които го възпират от продължаване на конфликта с Юга.

Новият подход към южния съсед идва в момент, в който Ким все още се опитва да излезе от политическа изолация и да укрепи позициите си в региона. Връзките с Москва и Пекин и присъединяването към обединения фронт срещу Вашингтон, подчертават желанието на севернокорейския лидер да реализира това, което определя като ,,нова Студена война“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Обещанието, което поема Ким Чен Ун крие риск и опасност за неговата малка и бедна, но въоръжена с ядрено оръжие нация.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама