Иранският ефект

20:05, 21 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Израел и Газа. Йемен и Червено море. Ливан, Сирия, Ирак, а сега и Пакистан.

Във всяка една от тези рискови точки, включващи смесица от непредсказуеми въоръжени интереси и актьори, има обща нишка.

Иран.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/IRANIAN ARMY OFFICE

Ислямската република оставя следа в близкоизточните конфликти със своята задкулисна  подкрепа на бойците от места като Ливан и Йемен. Както и с преките ракетни удари по цели в Ирак, Сирия и Пакистан.

Подобно на съседите си, Иран се сблъсква с въоръжени сепаратистки движения и терористични групи в конфликти, които лесно преминават границите. Случващото се днес отчасти произтича от десетилетните усилия на страната да възпира заплахите и да подкопава враговете си. Чрез изграждане органи на реда с подобни възгледи в Близкия Изток.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Arhab 

Още от революцията през 1979 г., която превръща Иран в шиитска мюсюлманска теокрация, в страната се насажда чувство за изолация. Но и за обсада.

Постепенно, с помощта на съмишленици, Техеран започва да въоръжава, обучава, финансира, съветва и дори да ръководи няколко движения. Свързват ги общите врагове. И въпреки че ирански военни сили са участвали пряко в Сирия и Ирак, Ислямската република се сражава предимно с отдалечени врагове и чрез подставени лица.

Иранските лидери често определят този подход на действие като напредничава стратегия. Те твърдят, че за да се защити, страната трябва да предприема действия извън своите граници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sohail Shahzad

Иран иска да се утвърди като най-мощната сила в региона на Персийския залив. Това превръща Израел и САЩ в нейни основни врагове.

Защо ни е важно?

Близкият Изток се намира в ситуация на растяща нестабилност, граждански войни и ерозия на държавната власт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rahat Dar 

Регионалните играчи се стремят към разширяване на собствената си власт и омаломощаване на съперниците. Разпадът на по-уязвимите държави води до упадък на националните идентичности в региона и доминация на радикализацията като политически фактор.

В този хаос Иран успешно сформира  добре организиран и силно агресивен съюз между регионални държави. Проиранските образувания вече са навсякъде по границите между Ирак, Иран и Средиземно море.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abedin Taherkenareh

Ефектът е разпалване на регионални безредици и поддържане на продължителни конфликти.

Малко вероятно е обаче тази стратегия да доведе до мечтаната от Иран регионална хегемония. Заради липсата на дипломация, различна от тази на оръжията и наличието на множество, различни от иранските, интереси.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама