Интересът клати феса

07:50, 23 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След  дълго забавяне и все по-ужасяващи прогнози, Камарата на представителите в САЩ одобри помощта за Украйна, в размер на 61 милиарда долара.

Украинският президент Володимиир Зеленски определи подкрепата на САЩ като "жизненоважна". Той се надява помощта да дойде възможно най-бързо, тъй като вярва че с наличието на "правилните" оръжия, ситуацията на фронтовата линия бързо ще се промени.

Според говорителя на Пентагона, американските военни доставки трябва да стигнат до зоната на конфликта в рамките на няколко дни. Те включват системи за противовъздушна отбрана и артилерийски части.

Наред с оръжията и боеприпасите Украйна трябва да получи и 9 милиарда долара. Като икономическа помощ. Под формата на безвъзмездни заеми. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, американската помощ ще допълни по много добър начин тази, предоставяна от европейските съюзници.

"Украйна заслужава цялата подкрепа, която може да ѝ се предостави във войната с Русия", заявиха в съвместно появяване ръководителите на ЕС Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

А говорителят на Кремъл контрира от Москва. Според Дмитрий Песков американският пакет от помощи "ще направи Съединените щати по-богати, допълнително ще съсипе Украйна и ще доведе до смъртта на още повече украинц". 

Защо ни е важно?

Отдавна не е изненадващо бъдещето на една държава да се влияе от задгранични политически решения. Но самото обстоятелство, че физическото оцеляване на украинската нация зависи пряко от лидерите на друг континент е много показателно.

Предоставяйки значителен ресурс за отбрана, властите във Вашингтон укрепват дипломатическите си връзки с правителството в Киев и създават усещане за партньорство и солидарност между двете нации.

В този смисъл, финансовата помощ на САЩ е инструмент за засилване на глобалното американско влияние. Ходът позиционира САЩ като надежден съюзник, ангажиран със сигурността и стабилността по света.

В случая в Украйна.

Защото патовата ситуация в руско-украинския конфликт отвори очите на всички големи играчи за нуждата от единен стратегически подход между държави в даден регион и техните международни партньори. За американската политика тези обстоятелства са добра възможност за затвърждаване на лидерска позиция в международните отношения.

Пък и заемът укрепва доверието в САЩ и увеличавайки значението на страната в регион, в който гарантиране на стабилността е от решаващо значение за по-мащабните интереси на международната общност.

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:57, 23 апр 24

Трябва да си голям изрод ,за да ръкопляскаш ,че се изпращат оръжия за да загиват невинни украинци и да се унищожава една държава.Девиза на американците-ще се бием за нашите интереси,докато не остане жив украинец?!?!А беше много просто-Украйна не влиза в НАТО,остава неутрална и няма война,ама фашистчето Зеленски си предаде страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама