Топ 5 новини от седмицата

10:00, 27 юни 21 / Общество 25 2876 Шрифт:
Биляна Иванова

Екипът на Topnovini.bg подбра петте най-четени новини от седмицата:

1. България най-сетне поръчва 6 медицински хеликоптера

Страната ни най-накрая се е задействала за закупуването на медицински хеликоптери. Здравният миистър Стойчо Кацаров обяви, че въпросът е решен - изготвени са проектните фишове и цялостната оценка, програмата е разработена и се внася за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост. Планирано е закупуването на 6 хеликоптера, както и изграждането на площадки за кацане на хеликоптерите в 15-20 лечебни заведения. Ако нещата не се забавят по някакви непредвидени причини, до края на 2024 г. би трябвало да имаме функционираща система за спешна въздушна помощ, каза още Кацаров.

2. „Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: Ще бъде ли България пустиня скоро?

В рубриката Андрей Арнаудов обръща специално внимание на теми, които в студиата и в интервютата едва ли ще го попитат, а има какво да каже. Така или иначе в социалните мрежи това вече е масова практика. Тази седмица темата са демографските процеси в страната, неприложимата демографска стратегия и предложенията на ДНК как да се промени средата, а именно да се раждат повече деца и част от емигриралите българи да се приберат. 

3. Три българчета са се удавили в река Рейн в Германия

Трагичен инцидент в Германия. Три български момичета (на 13, 14 и 17 години) са се удавили в река Рейн край германския град Дюисбург. Те влезли в реката, за да се разхладят в жегата. Силните течения обаче ги отнесли. Веднага е започнала издирвателната операция с хеликоптери, водолази и пожарникари. Едното момиче е издъхнало веднага, след като го извадили от водата. Телата на другите две са изплували по-късно. 

4. „Най-щастливата нация“ се нуждае от мигранти

Наричана неведнъж „най-щастливата нация на планетата“ и разполагаща с отлични показатели за живеене, Финландия би трябвало да бъде залята от хора, които искат да се преселят там. Но всъщност страната е изправена пред сериозна липса на работна ръка. Докато много западни държави се борят със слабия прираст на населението, малко усещат тази тенденция толкова остро, колкото Финландия. Над 39 на сто от хората в работна възраст са над 65-годишни и така страната е едва на второ място (след Япония) по застаряващо население, сочат данни на ООН, която прогнозира, че до 2030 г. процентът вече ще е 47,5.

5. И Ирена Кръстева иска да бъде извадена от списъка „Магнитски“

Майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева е възразила срещу включването ѝ в „черния списък“ на санкционираните по закона „Магнитски“. Тя твърди, че няма нищо общо със сина си, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев. Делян Пеевски, бизнесменът Васил Божков, както и братя Найденови също възразиха и атакуваха включването им в списъка в съда. Комисия разглежда предоставените от засегнатите възражения и документи и ако се потвърди, че свързаност няма, имената се изключват от списъка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама