Поглед назад: Държавникът с твърда ръка

08:00, 31 яну 23 / Поглед назад 25 11775 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Навършват се 169 г. от рождението на бележития български държавник, революционер, журналист и поет Стефан Стамболов.

Стамболов е роден на 31 януари (12 февруари нов стил) 1854 г. в Търново. Израства в обкръжението на революционери като Христо Иванов – Големия, отец Матей Преображенски – Миткалото, Христо Караминков – Бунито. Образованието си започва в родния град. Учи в Духовната семинария в Одеса (1870–1872), но не я завършва, тъй като е изключен поради връзките му с руски революционери. През 1873 г. за кратко е учител в Търново, след което заминава за Румъния.

Жени се през 1888 г. за Поликсена Станчева. От брака си има трима сина: Константин, Асен и Стефан, и една дъщеря – Вера.

Апостол на Старозагорското въстание

През 1874 г. като делегат на Търновския революционен комитет е изпратен от БРЦК да съживи революционните комитети, разбити след гибелта на Васил Левски. На следващата година заедно с Христо Ботев свикват ново общо събрание на БРЦК в Букурещ, което взема решение за въстание в България. Стамболов е изпратен като апостол в Старозагорско. След неуспеха на акцията е принуден да се завърне в Румъния.

План за Съединението

Като деец на Либералната партия и член на парламента Стамболов взема участие в съединистката акция през 1880 г. Заедно с други политически представители в София съставя план за обединение на Княжество България и Източна Румелия, който предвижда организирана агитация в Южна България и подготовка на княжеството. Делото е обречено на неуспех заради приключване на дипломатическите сондажи в Европа.

Като председател на Народното събрание в началото на септември 1885 г. той е между първите лидери на Княжество България, които подкрепят Съединението, обявено в Пловдив от източнорумелийски офицери и дейци на Българския таен централен революционен комитет. Той съставя прокламацията, с която на 8 септември княз Александър приема сливането на двете български области и се нагърбва със защитата му.

Регент

След деветоавгустовския преврат Стамболов е назначен в тричленно регентство, което управлява България от 1886–1887 г.

Снимка: Wikipedia/ Делегати от Македония и Тракия в Учредителното събрание. Стамболов е в центъра с бял калпак

Министър-председател

Правителството на Стефан Стамболов е назначено на 20 август 1887 г. с указ на княз Фердинанд Сакскобургготски. Управлява страната до 19 май 1894 г., след което е наследено от второто правителство на Константин Стоилов.

Стамболов оглавява правителството на създадената от него Народнолиберална партия. Задачите, които си поставя, са: защита на българската независимост, умиротворяване на страната, ускоряване на стопанското развитие, укрепване на международното положение на България и защита на българската кауза в териториите, определени от Санстефанския мирен договор, но останали извън българската държава.

Като основна заплаха за българските национални интереси Стамболов схваща не османската власт, а претенциите на съседните балкански държави. Затова той отбива постъпките от сърби (август 1889) и гърци (юни 1891) за антиосмански съюз и подялба на Македония и търси разбирателство с Високата порта.

Стамболов постига утвърждаване на българските училища и духовенство в областта.

Външнополитическата ориентация към Австро-Унгария и Великобритания позволява на Стамболовото правителство да увеличи драстично разходите за модернизиране на армията, администрацията и пътната инфраструктура чрез заеми от двете страни.

По времето на Стамболов са завършени жп линиите, свързващи София с Виена и Цариград и Ямбол с Бургас, започнат е строеж на железници от столицата за Северна България и за Македония, преустроени и разширени са варненското и бургаското пристанище. Правителството и народното събрание насърчават развитието на минното дело и други отрасли чрез законово регламентирани концесии и на леката промишленост чрез специален закон за снабдяване на армията от местни източници. В резултат и на тези усилия между 1887 и 1894 г. в България изникват 80 нови фабрики.

Стамболов налага авторитарно управление, основано на насилствено потискане на опозицията, употреба на съда за политически процеси и контрол върху армията.

Важен фактор за този курс е разривът на отношенията с Русия. Чрез елиминиране на политическото русофилство и възстановяване на обществения ред Стамболов се стреми да предотврати чужда интервенция, целяща смяна на политическата власт и конституционни промени в България.

На преследване е подложена и църквата, която отказва да признае нежелания от Русия Фердинанд. В края на 1888 г. Стамболов разваля заседанието на Светия Синод в столицата и въдворява насилствено владиците в епархиите им. Конфликтът се изостря през 1892–1893 г. във връзка с конституционните промени, които позволяват на бъдещия престолонаследник да изповядва вяра, различна от източноправославната. Тогава Стамболов заплашва Екзархията със спиране на издръжката, а митрополит Климент Търновски е затворен в Гложенския манастир.

Снимка: Wikipedia/ По време на общо събрание на БЦБО през ноември 1876 г. – Стамболов е предпоследен на задния ред

Дуел за жена

В началото на 1894 г. Стамболов попада в центъра на шумен публичен скандал, след като на 11 март Мария Милкова, съпруга на капитан Тодор Матров и балдъза на военния министър Михаил Савов, обвинява министър-председателя в любовна връзка със самата нея и със съпругата на Савов. Военният министър призовава Стамболов на дуел, в резултат на което е отстранен от правителството. Случаят предизвиква силно недоволство срещу правителствения ръководител в офицерските среди. Раздухан допълнително с публикуването на частна кореспонденция във вестниците, скандалът кара Стамболов да подава на няколко пъти оставката си, която в крайна сметка е приета от княз Фердинанд на 20 май.

Смъртният час

На 24 август 1894 г. Стамболов е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев. След като следствието не открива доказателства за това, то е прекратено в края на годината. Стамболов отказва да напусне родината си, въпреки заплахите за разправа и опита за убийство.

Снимка: БГНЕС

На 3/15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е жестоко посечен на улицата от Михаил Ставрев – Хальо и други македонстващи, близки до Наум Тюфекчиев и след три дни умира от раните си. Повод за убийството му е отмъщение за смъртта на Коста Паница – бивш съратник на Стамболов, който със съдействието на Русия прави опит за военен преврат и в резултат е екзекутиран. Стамболов е нападнат два дни преди делегацията за помирение с Русия да бъде приета от Николай II. Гробът на Стефан Стамболов е в Софийските централни гробища.

Стамболов е автор на двадесетина стихотворения, които са много популярни сред националреволюционерите. През 1875 г. публикува в съавторство с Христо Ботев стихосбирката „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“, а през 1877 г. – свои „Песни и стихотворения“. Стефан Стамболов се изявява и като преводач. Сред публикуваните му преводи се откроява брошурата на Джанюариъс Макгахан „Турските зверства в България“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 07:55, 01 фев 21

КОЛКО ПАРИ Е ЕКСПРОПРИИРАЛ ОТ БНБ ЗА СВАТБАТА НА ДЪЩЕРЯ СИ?

2 Ambinia 09:29, 15 мар 23

This is exemplified by furosemide, a hub drug in the co prescription enrichment network priligy prescription The emotion A 2 items were chosen on the basis of pain research, which measured five primary negative emotions where each negative emotion was represented by a single item

3 xQQceomSP 13:55, 13 фев 24

He broke ranks after criticizing her for excessiveintervention in Brazil s economy, which has struggled with slowgrowth since Rousseff took office in early 2011 cheapest priligy uk

4 MGvEYciw 12:46, 24 фев 24

priligy medication B, total ОІ oxidation

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама