„Слаб 2“ за ББР: Намаляват заплатите 5 пъти

12:20, 24 сеп 22 / Политика 25 1702 Шрифт:
Василена Йорданова

Писахме „Слаб 2“ на ББР, намалихме заплатите на шефовете на 2000 лева. Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев в ефира на БНТ.

Към момента ББР не работи добре, не работи ефективно и не се управлява ефективно. Има големи пропуски от моя гледна точка и на база на заключението на нашата работа във връзка с процеса на задаване на приоритети за изпълнението на търговските цели, подхода към прогнозирането, към бюджетирането, заяви служебният министър.

От понеделник тече одит на Сметната палата в Българската банка за развитие, като това е първият одит в тази институция. Обхватът на тяхната работа ще бъде 2020-2021 г., поясни Пулев.

От началото на тази година, за този отчетен период, за цялата календарна 2022 г. се цели ново финансиране - нови кредити към малки, средни и микропредприятия в размер на 342 млн. лв. Към края на месец август последните данни показват, че банката е подкрепила много малък брой клиенти с общи експозиции около 60 млн. лв., посочи той.

„Намалихме 5 пъти заплатите на членовете на Надзорния съвет на банката до 2000 лв. Ясното ни послание към тях е, че искаме по-добри резултати и по-добър контрол. Ще заздравим капацитета на институцията. Ще предложим нови хора в надзора, които ще работят на същите намалени заплати, но ще дадат нужната стратегия и визия, за да работи по-добре банката като цяло“, каза Александър Пулев.

Той съобщи, че се разширява продуктовият портфейл на банката. Целта е да се подкрепят малки и средни предприятия. Няма да пипаме лимита от 5 млн. лева. Ще насочим два нови продукта, разработени в момента. Ще насърчаваме съфинансирането там, където има водеща международна институция. Т.е. ББР ще участва като съкредитор по големи експозиции, само при условие, че тези експозиции се управляват от друга страна - репутационно издържана, обясни министърът.

Другата мярка е изцяло по инициатива на екипа на министерството. В момента сме в дискусия с Българската фондова борса. Насочваме част от кредитите през публичните пазари. Цялата документация по тези кредити ще бъде публична, допълни още Пулев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама