Законопроектът на Борисов и Пеевски за граничната сигурност е пиар и популизъм

16:39, 14 мар 24 / Политика 25 1102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма единомислие по темата за справяне с миграционния поток. Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи и лидер на партия "Републиканци за България"."Тази тема ще бъде актуална и във връзка с предстоящите европейски избори.

Много от политиците в България се опитват да използват тези моменти и да проектират политически дивидент от ситуацията". 

Той коментира законопроекта на Бойко Борисов и Делян Пеевски за засилване на граничната сигурност. В него се предвижда увеличаване на капацитета  на "Гранична полиция" с 1264 щатни бройки, които ще бъдат насочени към охрана на бежанските центрове и охрана по границата.

"Т.нар. законодатели, които са вносители на този законопроект, трябваше първо да изследват и да се запознаят със сега действащата законова и подзаконова нормативна уредба. В момента този законопроект и ненужен. В действащия закон много ясно са записани правата и задълженията на министъра на вътрешните работи, който осъществява регулиране на миграционните процеси. Той е задължен в рамките на общата щатна численост да поддържа резерв от неразпределени по структурите щатни бройки и може да предприеме действия при извънредни промени в оперативната обстановка.

В момента с тази численост, която има в МВР, както и с незаетите щатове, министърът на вътрешните работи може със заповед да пренасочи щатен ресурс и да се обявят конкурси, които ще приключат към края на годината и ще влязат във финансовия бюджет на 2025 година.

Това е политически пиар и популизъм!". 

Законодателите трябва да се фокусират върху други теми, които са важни, смята Цветанов. 

"Необходимо е да бъдат приети стратегически документи. В момента ЕК продължава работата си по 4 наказателни процедури срещу България. Законодателят трябва да предприеме действия в тази насока". 

Въпросът е как ще бъдат разпределени регулаторите и министерските кресла. Никой няма да говори по теми, свързани със стратегическото планиране, заяви Цветан Цветанов по отношение на преговорите между управляващите за извършване на ротация. 

"Когато девет месеца сме управлявали и имаме управление, което отчиташе добри резултати, смятахме, че ще бъде много по-лесна тази приемственост, която трябва да бъде направена. Случващото се означава, че дори самите партньори в сглобката си нямат доверие". 

Той посочи, че "изваждането на дневен ред на пътната карта за "Турски поток" и други политически  моменти ще повлияят за снишаване или за приемане на всички възможни варианти, за да има правителство"

Това е направено, защото се обслужваха определени интереси  на Русия, смята Цветанов.

"Томислав Дончев, Бойко Борисов и Теменужка Петкова са основните творци на този проект, който не кореспондира с националните интереси".

Той очаква, че не само българската прокуратура, но и международни институции ще се заемат с проверка на разкритото от "Бг Елфи". 

"Не изключвам възможността да има санкции към определени лица, които са участвали в реализирането на този проект".

По публикация на Мария Сивкова - Илиева

Цялото интервю може да чуете тук.  

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:33, 21 мар 24

1264 Х 8000 = 10 000 144 левчета.Преди по толкоз Борисов вземаше на калпак ,за да станеш граничен полицай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама