Средната заплата в ИТ сектора в София надхвърли 4000 лв.

15:00, 27 яну 23 / София 25 2756 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

София продължава да расте, икономиката й е доминираща в страната. Брутният вътрешен продукт за миналата година съставлява над 60 млрд. лева от този на останалата част на България. Това е пет пъти повече от икономиката на втората по големина област у нас Пловдив и седем пъти повече от икономиката на област Варна. Данните са от Доклад за икономическия профил на Столичната община през 2022 година на Института за пазарна икономика, по поръчка на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заяви: „Щастлив съм, че през последните години успяхме да създадем бърза писта за административното обслужване на бизнеса. Това помогна за превръщането на нашия град в притегателна инвестиционна дестинация, а доказателство за това е, че над половината от преките чужди инвестиции в страната са в София. Това безспорно е причината много хора от страната да намират професионална реализация и да създават семейства в София, което още повече ни ангажира с реализирането на повече инфраструктурни, образователни, социални, културни проекти, за да отговорим максимално на потребностите на гражданите“.

„Докадът на ИПИ е в основата на Бизнес справочника, който СОАПИ издава тази година и в него има информация, която е полезна за всички наши партньори“, каза Николай Стойнев, председател на Надзорния съвет на Агенцията. „София има стабилен икономически профил. През февруари всички данни за развитието, както и прогнозите, които имаме ще бъдат качени в нашия Бизнес справочник, който вече ще се разпространява на 4 езика, така че да е максимално достъпен до нашите партньори“, допълни д-р Мария Христова, изпълнителен директор на СОАПИ.

София изпреварва чувствително всички други икономически центрове в България като резултат от пълната си доминация в сферата на услугите, чиято брутна добавена стойност е над 38 млрд. лв. или над 86% от добавената стойност в столичната икономика. Брутната добавена стойност в индустрията достига над 6 млрд. лв. и носи останалите близо 14% от добавената стойност в икономиката. Така столицата допринася за ¼ от добавената стойност на индустрията и над ½ от добавената стойност на услугите в България, каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

През 2021 г. икономиката на София отчита сериозен ръст и нетните приходи от продажби на нефинансовите предприятия достигат близо 171 млрд. лв. - ръст от 22,6% спрямо 2020 г. Увеличението на приходите на столичните компании се наблюдава в почти всички сектори, като търговията, енергетиката и дигиталните услуги имат най-голям принос през 2021 г. Общо стойността на произведената продукция от предприятията в София достига 81 млрд. лв., като се отчита ръст от 7% през 2021 г.

Водещите сектори са търговията – 20% от продукцията на предприятията (8,5 млрд. лв. добавена стойност) и информационните и комуникационните технологии – 17% (8,3 млрд. лв. добавена стойност). Дигиталният сектор отчита ръст за поредна година и постоянно увеличава своя дял. В следващите години този сектор се очаква да стане този с най-голям принос за добавената стойност на предприятията в града, съобщиха от СОС. 

Строителството е на трето място в икономиката на София с 13% от произведената продукция. Това е и единственият сектор в столицата със сериозен спад в продукцията и приходите от продажби за 2021 г. – спадът е от порядъка на 25%. Добавената стойност на професионалните дейности достига 3 млрд. лв., като секторът също е повлиян от дигиталната сфера и по-конкретно от развитието на аутсорсинг индустрията в София. 

През 2021 г. продължава тенденцията към централизация на все по-голяма част от износа на България в столицата, като тя отговаря за 42 милиарда от общо 103 милиарда лева изнесени стоки и услуги през годината. Водещи в износа са дейности в Търговия и ремонт, ИКТ, Преработваща промишленост, Енергетика и Транспорт, складиране и площи.

Брутното месечно възнаграждение на наетите в столицата за първи път надхвърля 2 000 лева. Заплатите в София са значително над средните във всички отрасли на местната икономика. Очаквано лидер е ИКТ секторът, в който през 2021 г. възнаграждението вече надхвърля 4 000 лева средно месечно, следвано от финансите и професионалните дейности (2 600 лева), както и държавното управление (2 400 лева), каза Адриан Николов от ИПИ. 

Добавената стойност на едно наето лице в София достига над 50 хил. лв. за 2021 година. За националната икономика тази добавена стойност е около 35 хил. лв. Това е резултат от натрупаните инвестиции и развитието на дейности, които изискват квалифициран труд.

През 2021 г. София концентрира в себе си 14,7 от общо 28,2 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Съпоставени с броя на населението, чуждите капитали в София достигат 11,2 хиляди евро на човек от населението, на фона на 4,1 хиляди евро средно за страната. В София се наблюдава промяна в демографската структура: повишение на средната възраст – 35 и 49-годишните, т.е. на фона на 2011 година, когато преобладаваха 20-24 годишните и 30-35 годишните, сега има промяна на картата на населението в трудоспособна възраст. Положителната новина е, че децата под 15 години минават 15%. През 2021 година има нови жители на града - 30 000 души, но други 22 000 души са го напуснали.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама