Ескалация на насилието в Еквадор

13:44, 14 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Известен с твърдата си позиция срещу корупцията, кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Виявисенсио е убит по време на предизборно събитие в столицата Кито. Вследствие на стрелбата президентът на страната Гилермо Ласо обявява извънредно положение за 60 дни.

Кадри от инцидента показват как Виявисенсио напуска предизборен митинг и влиза в превозно средство, когато внезапно се чуват изстрели. Той е ранен и откаран в близък медицински център, преди да умре.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Stringer

Първоначално не е ясно колко други хора на събитието също са ранени. Заподозреният е починал от наранявания, получени по време на престрелката с полицията. По-късно прокуратурата съобщава, че са задържани шестима души във връзка с престъплението.

Виявисенсио е един от осемте кандидатите за изборите за нов президент, насрочени за 20 август. През последните седмици проучвания на общественото мнение го поставят на пето място. Извън политиката 59-годишният кандидат е бивш член на синдиката в държавната петролна компания Petroecuador и по-късно работи като журналист, който осъжда предполагаеми загуби за милиони от сключени петролни договори.

До смъртта си той е един от най-критичните гласове в политиката срещу корупцията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jose Jacome

На фона на епидемията от гангстерско насилие в Еквадор през последните седмици Фернандо Виявисенсио пътува с полицейска защита и е получавал множество смъртни заплахи. Стрелбата, която отнема живота му е осъдена както от вътрешния политически елит, така и отвъд океана.

Защо ни е важно?

Еквадор е известен като ,,Isa de paz’’- островът на мира – през 80-те години на миналия век, особено в сравнение със своите съседи Колумбия и Перу, които и до ден днешен продължават да бъдат едни от най-големите производители на кокаин в света. Но смъртоносната ескалация на насилието погребва тази репутация през последните години, тъй като нацията от Андите успява да отбележи едни от най-високите нива на убийства в региона.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jose Jacome

Само през месец април тази година страната става свидетел на затворнически бунт, експлозии в пристанищния град Гуаякил и убийството на най-малко девет души по време на въоръжена атака срещу рибарско пристанище.

Цивилните се оказват хванати между престъпни групи, борещи се за контрол над веригата за доставки на кокаин, която минава през Еквадор. В епицентъра на тази буря попада президентската институция, чиято популярност спада на фона на широко разпространеното недоволство от спираловидното нарастване на престъпността.

Сега Еквадор е в разгара на политическа и социална криза, която се задвижва до голяма степен от достоверни обвинения за корупция на най-високите нива на управление. Страната се превръща в основен център за контрабанда на наркотици и трафик на хора, след като бившият президент Рафаел Кореа разрешава безвизовото влизане на еквадорска територия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Miguel Gutierrez

Постепенно разследващи журналисти достигат до разкрития за нещо, което може да бъде оприличено на мрежа от корупционни схеми, които свързват ключови сътрудници на настоящия президент Гилермо Ласо с фигури от организираната престъпност.

Картелите използват Еквадор, който има добра инфраструктура и големи пристанища, за контрабанда на кокаин, най-често произведен в съседните Колумбия и Перу, както и в САЩ и Европа. Те заплашват и се насочват срещу всеки, който смятат, че стои на пътя им.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jose Jacome

Фернандо Виявисенсио, действащ конгресмен, бивш журналист и кандидат за президент, осъжда снизходителния подход към бандите и обещава, че, ако той дойде на власт, ще последват репресии. Въпреки че не е сред фаворитите кандидатът ясно изразява своята позиция, което го превръща в мишена и израз на ескалацията на насилието в Еквадор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама