Саботаж на газопровода ,,Balticconnector“?

21:29, 11 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Повреда на тръбопровод за природен газ и комуникационен кабел в Балтийско море предизвиква тревога в Европа. Въпреки че се въздържат от идентифицирането на потенциално виновници, финландските власти предполагат, че става въпрос за саботаж.

Газопроводът ,,Balticconnector минава през Финландия и Естония. Може да изпраща газ и в двете посоки. Спрян е рано в неделя поради необичаен спад на налягането. Впоследствие финландските власти съобщават, че след първоначалната оценка са установили ясни щети, най-вероятно в резултат на умишлена намеса.

Затова случилото се ще бъде разследвано като престъпен акт.

Министър-председателя на Финландия Петери Орпо Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mauri Ratilainen

Европейските страни все още са особено чувствителни по отношения на темата за саботажа, след експлозиите, които взривяват тръбопровода ,,Северен поток“ между Русия и Германия преди малко повече от година.

Но за разлика от този инцидент, когато сеизмолозите регистрират две отделни експлозии, сега учените не са намерили никаква необичайна активност в близост до финландския тръбопровод.

Към момента финландските власти омаловажават въздействието на инцидента върху доставките на природен газ в Европа, въпреки предупрежденията от Министерството на икономиката, че ремонтът ще отнеме месеци и цените на газа ще се повишат през зимата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Toms Kalnins

Защо ни е важно?

Газопроводът ,,Balticconnector“ се простира през Балтийско море. 80 километра първо следват поредицата от язовири Инга, във Финландия, достигайки до град Палдиски, в Естония. Построен е, за да сложи край на газовата изолация на Финландия, свързвайки я с останалата част от Европа. Функционира от 2020 г.

Въпреки че този тръбопровод в действителност не е от решаващо значение за енергийните нужди на Финландия, подобни случаи показват, че европейската енергийна инфраструктура е силно уязвима.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

Преди година взривовете по ,,Северен поток“ 1 и 2 отекнаха по целия свят. По-късно разследващите органи в Швеция и Дания, в чиито изключителни икономически зони се случиха течовете, достигнаха до заключението, че това са актове на саботаж.

И докато в случая на ,,Северен поток“ газопроводът свързва Русия и Германия, то ,,Balticconnector“ свързва близки приятели и съюзници. Фактът, че някой иска да саботира предприятия, свързващи две мирни държави, вече доказва, че атаките върху инфраструктурата достигат ново ниво.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexander Zemlianchenko

Години наред проявата на агресия в международните отношения е приемана като по-малко сериозна от преките военни действия. И е вярно, че понякога последиците не са толкова сериозни. Но това със сигурност не я прави по-малко опасна.

Деактивирането на енергийните доставки на една страна означава увреждане на способността й да функционира нормално. Финландия и Естония отдавна приемат сериозно проявите на подобен вид агресия в международен план. Затова са доста добре подготвени да реагират при подобна атака.

И докато останалите страни в Европа не започнат да гледат реалността в очите, няма да имат адекватен отговор ако, или по-скоро когато, станат цел при следващия акт на саботаж.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Carina Johansen

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама