Семействата чебол

10:00, 23 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В продължение на десетилетия икономиката на Южна Корея е доминирана от няколко семейно управлявани конгломерати. Те притежават огромно богатство и влияние върху почти всеки аспект от живота на страната. Така наречените семейства чебол  предопределят издигането на нацията в световна сила.

Поради политическата си мощ чебол отдавна са обект на огромен обществен интерес.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Браковете, смъртта, разделите и правните проблеми на тези семейства редовно са в корейската преса. Попадат дори в измислените сюжети на корейските драми. Семейство Лий от Самсунг, Коос от LG и Чунгс от Хюндай са сред топ имената, дърпащи юздите на частния сектор на страната. Те са и едни от най-големите работодатели в Южна Корея.

Тяхната власт все повече бива разглеждана като икономическа уязвимост, която задълбочава неравенствата и насърчава корупцията. Въпреки това те не могат да бъдат отстранени толкова лесно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sem Van der Wal

Системата ,,чебол“ е наследство от края на Корейската война през 1953 г. Тогава военните диктатори избират няколко семейства, които да предоставят специални заеми и финансова подкрепа за възстановяване на икономиката. Компаниите се разширяват бързо и преминават от индустрия в индустрия, превръщайки се в конгломерати. Успехът на чебол повишава жизнения стандарт и стимулира износа на страната.

Защо ни е важно?

Източна Азия ни предоставя куп доказателства колко много се различава мисленето на Запад от това на Изток.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan 

Семействата чебол са пример за това как една културна традиция може да бъде превърната в самостоятелен организъм, адаптиран към настоящето. Наличието на подобни структури по света не е изключение. Чебол обаче се отличават с нивото на симбиоза, което постигат с държавата. И със запазването на традициите. Индустриализацията не успява да премахне семейните порядки. До ден днешен чебол са предвождани от председател, който е и главата на семейството.

Покровителството от страна на политическите лидери е от решаващо значение за успеха на семейните компании. Въпреки че постепенно тесните връзки между корейското правителство и бизнеса намаляват, политическите лидери все още се обръщат към чебол за подкрепа или за съвет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Allison Dinner 

През последните 15 години общите продажби на петте най-големи конгломерата постоянно повишават брутния вътрешен продукт на Южна Корея. Техният бизнес прониква в самия живот на корейците. От болници до животозастраховане, жилищни комплекси, кредитиране и търговия на дребно.

Без да броим електрониката…

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP SOUTH KOREA OUT 

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама