Шлифованата кокаинова столица на Съюза

16:00, 23 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Антверпен е известен като световен център за търговия с диаманти. Сега обаче гради репутация на европейска столица на кокаина.

Миналата година митничарите успяват да заловят рекордните 1,6 тона кокаин. Като белгийките органи на реда изчисляват, че това е само малка част от наркотиците, които преминават през града всяка година.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Ръководителят на митническата служба посочва в интервю, че особено големите конфискации през есента са довели до бурна реакция и до нов тип заплаха. В една мрачна ноемврийска вечер, миналата година, трима души проникват откъм Северно море на пристанището в Антверпен. Те заплашват митничарите и ги принуждават да отворят един от контейнерите с конфискувани наркотични вещества.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Случаят сигнализира за системен проблем, при който властите не винаги успяват да унищожат това, което са конфискували преди наркобандите да опитат да си го откраднат обратно.

За белгийското правителство това се оказва трудна задача. Към момента то няма необходимия капацитет за изгаряне на наркотиците.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rob Engelaar

Същевременно, повечето престъпни групировки лесно откриват „своите“ пратки. С помощта на цифрови локатори, те стигат до дрогата, която все още не е извадена от контейнерите.

Защо ни е важно?

Трафикът на наркотици генерира една пета от всички печалби на организираната престъпност в Европа. Той опустошава обществото, застрашава местния бизнес, натоварва държавните институции и спъва икономиката.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Начинът, по който се пренасят и използват наркотици непрекъснато се променя и усложнява. Но това, което си остава константа е рентабилността на тази търговия.

По всичко личи, че изземването и арестите няма да препънат бизнес модела на престъпните групировки. Уличните цени на кокаина в Европа остават сравнително стабилни през последните няколко години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rob Engelaar

Същевременно производството в Латинска Америка не спира да се усъвършенства. Дори се интегрира в дейността на европейските групировки, с които изгражда локални съоръжения за обработка на наркотиците.

Всяка година гражданите на Европейския съюз харчат десетки милиони за наркотици. Търсенето вече е навсякъде по маршрутите за трафик. Това действа като допълнително дестабилизиращ фактор в страни, които са изправени пред сериозни политически, социални, здравни и икономически проблеми.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Размерът на заплахата и нейният световен обхват изискват колективен отговор.

В рамките на Европейския съюз и от него, на глобално ниво. Засилване на взаимодействието между страните в Европа е ключов момент при ограничаване щетите от наркозата за обществото.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:50, 24 яну 24

На никого не изнася белгийците да се заровят по-дълбоко в схема като тази

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама