Трудна година изпращат ресторантьорите във Варна
11:22, 20 дек 15
25
350
Шрифт:
Сериозните затруднения в сектора са от няколко години. Като цяло обаче най-голяма е била кризата сред ресторантьорите през 2014-а.
"За всички е неблагоприятно, но всъщност тази година работим доста по-добре от миналата. Клиентите тази година са по среден клас, много се надяваме руският пазар да се върне. Много бихме искали да разширим работните места, но качествен персонал няма", заяви пред БНТ2-Варна Велислава Богоева, управител на заведение.
Така и тази година ресторантьорският бизнес се сблъсква с огромния дефицит на квалифицирани кадри. Все по-трудно се намират добри сервитьори, бармани и готвачи, казва Велислава Богоева и добавя:
"Младите хора бягат в чужбина. Тези на около 30-35-годишна възраст си гледат децата и това е положението при нас. Може би вече наистина трябва да се заложи на образованието на кадрите."
Един целогодишен средноголям ресторант във Варна през активните месеци може да си позволи персонал от 70 души, казва Велислава Богоева. През зимата обаче се налага наетите работници да са три пъти по-малко.
Добави коментар