На трапезата на много семейства в Русе отново ще има домашно приготвена питка
11:08, 24 дек 15
25
356
Шрифт:
Тя се прави само от брашно, вода и сода, прибавя се и малко олио. Задължително в нея се слага паричка. Други обаче ще успеят да спечелят някой час повече за себе си и ще купят готова.
В навечерието на Рождество Христово, на Бъдни вечер, във всяко семейство се подрежда празнична трапеза. Това е последният ден от Коледния пост и по традиция на масата се слагат постни ястия, които трябва да са нечетен брой– 7, 9 или 11.
Задължително се прави питка, в която се поставя пара. На който се падне, той ще е здрав и щастлив през цялата година. При разчупването на питата първото парче задължително се отделя за Богородица.
На масата има и орехи– всеки от семейството чупи по един. Ако е хубава ядката, и годината за този член от семейството ще е хубава. Трапезата не се вдига до сутринта, защото се смята, че през нощта починалите близки идват, за да се нахранят. Според поверието, в нощта на Коледа небето се отваря и ако човек си пожелае нещо, то се сбъдва.
Добави коментар