Деликатеси от ново поколение показват на „Фудтех“ в Пловдив
12:29, 27 яну 16
25
350
Шрифт:
Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти” ще покаже четирите български продукта, които имат защитено наименование в ЕС. Това са луканка „Панагюрска”, филе „Елена”, роле „Трапезица” и кайсерован врат „Тракия”. Черен пипер, кимион, чим, чесън и добавеното към подправките бяло вино придават на специалитетите изтънчен вкус.
Съчетаването на старинни методи и модерни стандарти е тенденция и в сладкарската промишленост. За изложбата има подготвени и няколко вида баклава по рецептите на майстори от турския град Газиянтепе, световноизвестен център на сладките лакомства. Използват се брашно от лимец и нерафинирана захар, за да се отговори на изискванията за здравословни продукти.
Лютеница и зеленчукови консерви, конфитюр от рози и от ягоди са центърът в експозицията на друга от фирмите. Ще се покаже краве сирене, направено по една от най-старите български технологии, и модерен млечен деликатес.
Има създаден и "Град на виното", където отново съвместно ще се представят вина, напитки и храни.
Новост за „Фудтех“ е експозицията на Индия, в която 16 фирми за първи път демонстрират екзотична кухня и оборудване за производство на храни. Присъстват износители на висок клас подправки, а една от компаниите търгува с тях още от времето на Марко Поло. Десетки видове ориз, сирена, гуарово масло и пшеничена трева за производство на лечебен сок са сред атрактивните индийски експонати.
Постоянни открити дегустации ще дадат възможност на посетителите да опитат новите хитове на хранително-вкусовата индустрия и да дадат своите оценки в конкурса „Изборът на потребителя”, който се организира съвместно с Университета по хранителни технологии.
Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех 2016“ ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив. Паралелно с нея се организират още шест международни изложби, сред които най-големи са „Агра” и „Винария”.
Добави коментар