И в Добрич продават „кървави“ портокали, били сортова особеност
19:38, 17 фев 16
25
505
Шрифт:
Topnovini.bg потърси за коментар директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. Тя заяви, че в инспекцията няма постъпила информация за подобен проблем. Увери, че всички храни, които се внасят от трети страни, минават през нужния контрол на съответния граничния пункт, където се вземат проби. Едва след одобрение, те се пускат на пазара. Всичко, което е в търговската мрежа от такива страни е минало контрол, увери тя.
„Няма повод за притеснение. Става въпрос за червени портокали, които са сортова особеност на цитруса“, коментираха за Topnovini.bg от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.
Оказва се, че сигнали за подобни портокали се появяват периодично. Така, през февруари 2014 г., БНТ е излъчила репортаж за съвместна проверка с инспектори от БАБХ на такива портокали. След анализ специалистите са били категорични, че купувачите могат да са абсолютно сигурни, че това е т.н. кървав портокал или червен. „Това си е напълно нормално. Това си е сортова особеност. Така изглежда отвън, а така изглежда отвътре“, е уверил и тогава Атанас Георгиев, старши инспектор в Агенцията по храните в София. "Сокът от тези сицилиански портокали е с приятен вкус, според експертите той е още по -богат на антиоксиданти, отколкото от оранжевите портокали“, съобщава още сайтът на телевизията.
Добави коментар