Топготвачи се борят за Националната кулинарна купа, готвят леща и рибна супа
07:04, 22 апр 16
25
387
Шрифт:
Лещата е голямото предизвикателство за кулинарните отбори тази година. Те ще творят по темата "Класик" и трябва да приготвят рибна супа, веган ястие от леща и шоколадово гато за десерт, поясниха от БАПГ. Претендентите за титлата "Готвач на България" ще се изявяват по темата "Пролет" със студена сезонна супа и основно блюдо от агнешко месо. И в двете категории има втори кръг с името "Черна кутия", в който конкурентите получават кашончета с продукти и импровизират рецепти за атрактивно меню.
Темата на сладкарите ще бъде "Натура" и е вдъхновена от приключенията на Алиса в Страната на чудесата. Новост тази година са категориите "Телешко" и "Пица акробатика". Ще се проведат надпревари за паста със сирене пиаве и за транжиране на сьомга.
Състезанието по карвинг, в което се изработват скулптури от плодове и зеленчуци, е в две части - арт и техническа, като във втората ще се правят 3D фигури от тиква и пъпеш.
Наред с майсторите ще се изявяват и ученици от професионални гимназии. Те ще участват в конкурси за млад готвач, сервитьор и хлебар-сладкар, които са част от VІІІ Панорама на професионалното образование. Кулинарите трябва да приготвят автентично българско ястие, което сервитьорите ще аранжират на масата и ще представят на журито.
Звездата на 9-ото издание на Националната кулинарна купа е Андреас Рабенсайфнер - бранд специалист в компанията Manitowoc Foodservice, САЩ, която е световен лидер в технологиите и оборудването за приготвяне на здравословни храни. Неговите презентации ще се проведат и в двата дни от 13 часа.
Участниците, които са с 30 повече от миналата година, ще застанат на старта в 11 часа, а имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден следобед.
Добави коментар