Състезание по устойчиво готвене започва във Варна
09:12, 16 дек 16
25
315
Шрифт:
Състезанието се организира от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт и ще се проведе в професионално оборудваните му тренировъчни кухни.
„Накратко, устойчивото готвене е приготвяне и съхранение на храната, без да се нарушават основните принципи на природата, запазвайки полезните вещества и вкусовите качества на продукта. Подготвили сме и специална изненада – демонстрация за участниците, която е насочена към съчетанието на ястия с коктейли (Food Pairing). Коктейлите ще бъдат приготвени от професионален барман (Свилен Стефанов, член на БАБ), следвайки темата на състезанието – ще включват сиропи и съставки, приготвени от местни билки, сушени плодове, подправки и др. Сред големите награди за победителите, които желаят да следват при нас, е предложение за стаж в Мишлен ресторант“, обясниха организаторите.
Състезателите ще бъдат оценявани от трима чуждестранни шеф-готвачи и един български. Според регламента участниците ще трябва да направят по две чинии, които могат да бъдат с различна презентация. Сред основните критерии за оценяване, следвайки идеята на устойчивото готвене, ще бъдат хигиена, максимално използване на продуктите в чиниите, работа с подходящи техники за приготвяне и съхранение, креативност и съчетание на вкусове. В секция „професионалисти“ ще участват готвачи с повече от една година опит, а във втората категория – ученици в профилирани гимназии или любители на кулинарията, които могат да се възползват от помощта на ментор (инструктор-преподавател от съответната гимназия или професионален готвач).
Добави коментар