Коледа е!

07:00, 25 дек 19 25 3232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Честваме един от най-големите християнски празници - Рождество Христово. 

Евангелието от Лука разказва, че раждането на Христос станало в град Витлеем, провинция Юдея, където майка му Мария и съпругът ѝ, дърводелецът Йосиф, дошли заради преброяване на населението в Римската империята. Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Исус. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Снимка: Pixabay

При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. През 1968 г. Българската православна църква установява честването на 25 декември. В България отново е официален празник с решение на 9-о Народно събрание от 28 март 1990 г.

Рождество Христово започва в полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.



До изгрев коледарите гонят караконджоли, вампири, таласъми.

На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. По традиция в деня на Рождество Христово се коли прасе. След дългите коледни пости подир черква се вкусва от коледната жертва - прасето. Трапезата е богата и не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година.

Снимка: Pixabay

Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.

Празникът е известен още като Голяма Коледа, Божик, Божич.

На този ден имен ден празнуват: Божидар, Божидара, Христо, Християн, Християна, Христин, Христа, Христинка, Христина, Христалина, Христиана, Христиан, Кристиян, Кристиан, Кристинка, Криста, Кристалина, Кристин, Кръстин, Кръстина, Кристина, Крист

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама