Има много европейски разпоредби и норми за безопасността на храните, особено при децата, които трябва да се прилагат от държавите-членки на ЕС, населението трябва да бъде информирано и да се поощряват добрите мерки. Това заяви на брифинг Джон Райън, директор „Обществено здраве” в Европейската комисия във връзка с конференцията на време на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата”, съобщи БГНЕС.
Заедно с Райън, на въпроси на медиите отговаряха Жени Начева, зам. министър на здравеопазването, Цветан Димитров, зам.министър на земеделието, храните и горите и Мая Манолова, омбудсман на Република България.
Министерствата на здравето, земеделието и образованието също имат своята роля за храненето на децата, продължи Джон Райън. На ниво ЕС се извършва важна дейност, но и всяка държава-членка има собствени норми и нормативи за хранене и качеството на храните, отбеляза той.
Разработихме указания за обществените поръчки, които касаят доставката на храни за училищата- храни с ниско съдържание на мазнини, с ниско съдържание на сол, с ниска цена и с много полезни съставки. В указанията за обществените поръчки се включва изискването за ниска цена, но според мен, трябва да добавим още един критерий - качеството на храната и вярваме, че за в бъдеще страните-членки колективно ще разглеждат качеството на храните, които се доставят за деца, подчерта Райън.
Много важно е промяната на състава на храните, която трябва да се направи заедно с индустрията и постепенно да се намалят солта и захарта в продуктите, добави той. И това е система, върху която се работи на европейско ниво в момента. ООН също се ангажира със здравни въпроси - предстои това да бъде темата за незаразните болести, които са голямо бреме за нашата икономика. И ако не работим за здравето на децата, положението ще се влошава, допълни Райън.
На ниво ЕС въпросът за храненето е изключително важен, отбеляза представителят на ЕК. Едно от изискванията, които имаме е процентът на захар и сол да бъдат отбелязвани на етикетите на хранителните продукти. Потребителите сами трябва да поискат намаляването на съставките на трансмазнини, сол и захар, независимо от вкусовете, с които са свикнали, смята Райън.
Предложихме да има специални правила в маркетинга и рекламата на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар, това се отнася и за алкохола - това обсъждахме в директивата за медиите, припомни той. Важно е да се контролира маркетингът на определени продукти сред децата. Вече имаме много от тези мерки, които намаляват рекламата на част от продуктите, е мнението на Джон Райън.
Темата за здравословното хранене при децата е една от водещите теми на нашето председателство, подчерта в изявлението си Жени Начева, зам.министър на здравеопазването. Доказано е, че нездравословната диета е сред причините за широкото разпространение на хроничните болести в ЕС, каза тя.
Програма за превенция на хроничните незаразни болести има разработена и в нашата страна, имаме и съответната нормативна уредба, но вярваме, че винаги може да се направи още. Заложили сме на дебати за отражението на начина на хранене и на храните върху здравето, посочи Начева.
Наш приоритет е да не допускаме вредни суровини да се слагат в хранителните продукти, заяви Цветан Димитров, зам.министър на земеделието. Прилагаме две програми вече девета година - за здравословно хранене при децата. Това са програма „Училищен плод” и програма „Училищно мляко”. С тях в България сме обхванали 3400 училища или до 87% от учебните заведения, уточни Димитров. Това се отнася до деца от детски градини и ученици до 4-ти клас. Около 430 000 деца през последната година са обхванати от тези програми, допълни зам.министърът.
В момента в НС е новият закон за храните, където са описани всички нови европейски норми. В министерството на земеделието е Агенцията по храните и упражняваме контрол по този проблем от полето до трапезата, подчерта Димитров. В хода на председателството ще подготвим конкретни документи в посока на подобряване на качеството на храните за деца, отбеляза Начева.
20 млн. лева годишно се изразходват у нас за плащане на млякото и плодовете в училищата, заяви Цветан Димитров. Приоритет на производителите трябва да стане качеството на млякото, плодовете и зеленчуците, това да е приоритет и на държавата. За да може тя да гарантира качеството на храната, която предоставя на децата, посочи той.
Добави коментар