Антиоксидантите в червеното вино убиват бактериите, които причиняват кариес, зъбен камък и пародонтит. Това са установили испански учени, съобщава БТА, като цитира "Дейли мирър". Тези бактерии са опасни не само за зъбите, защото когато навлизат в кръвта, могат да предизвикат възпаление и сърдечносъдови болести.
Учените от Института по изследване на храните в Мадрид са анализирали ефекта на два полифенола в червеното вино. Те се оказаха по-ефикасни за поддържане на здрави зъби и венци от хранителните добавки с екстракти от вино.
Ползата от полифенолите на червеното вино за зъбите се засилва, когато те бъдат комбинирани с устния пробиотик Streptococcus dentisani. Затова испанските учени се надяват, че откритието им може да бъде използвано за разработване на нов вид паста за зъби и вода за изплакването им.
Добави коментар