Добре известно е, че храната е изключително важна, не само за физическото оцеляване, но и за това как функционира тялото ни. Има и такива, които спомагат за по-добра памет.
Горски плодове
Те са нещо повече от украса на десерта ни. Проучване, което изследва диетичните навици на повече от 16 000 по-възрастни жени в продължение на 15 години, установява, че тези, които консумират поне половин чаша боровинки или поне една чаша ягоди всяка седмица, са имали по-малки нива на когнитивен спад, пише CNN.
Горските плодове съдържат пигменти, известни като антоцианини, които освен че допринасят за червения, синия и виолетовия цвят на плодовете, могат да помогнат за добрата "форма" на мозъка ни.
Зелени и кръстоцветни зеленчуци
Тези зеленчуци са отличен източник на витамини и фибри, а могат и да запазят паметта ни остра. Изследване, проведено от Rush University в Чикаго, показва, че хората, които ядат поне една порция спанак, зеле или
рукола излизат с 11 години по-млади, в когнитивно отношение, спрямо хората, решили да не включват тези зеленчуци в менюто си.
Листните зеленчуци имат много хранителни вещества, които предпазват мозъка и спомагат за по-добрата памет, съобщава Lifestyle.bg.
Добави коментар