Какво не знаем за морската сол?

14:30, 12 май 18 25 1456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Солта от морската вода е за съвременния човек обикновен продукт, тя се добива от стотици години и сме свикнали с нея.

Но какво всъщност знаем за ползите, които има тя за нашето здраве? На първо място – да отбележим, че солеността на морската вода е около 35% (24kz.ru.news). Обикновената готварска сол всъщност е натриев хлорид, а морската сол освен него съдържа калий, калций, магнезий, желязо, бром, хром, манган,цинк, селен, мед, йод и силиций. Тъкмо поради този състав морската сол се счита за един много полезен за здравето продукт.

Морската сол, която си купуваме от магазина, всъщност е претърпяла различни обработки и включва не повече от една десета част от истинския си, първоначален солеви състав. За човешкото здраве това не е достатъчно. Само за сравнение: ако искаме чрез морска сол да си осигурим толкова желязо, колкото има в едно гроздово зърно, трябва да изядем сто грама сол! Така че желязото, както и още полезни компоненти, ще трябва да си набавяме от други храни и хранителни добавки и подправки.

Качеството, съставът и цветът на морската сол зависят от мястото, където е добита. Повече от всичко се цени сивата морска сол: тя съдържа океанска глина и водорасли с лечебни свойства. Морската сол може да се използва като антисептик – тя блокира процесите на гниене. Солевият състав на Мъртво море например има доста разлики с този на другите големи водни басейни. Концентрацията на соли там е 300% и в нея има малко сулфати, но много бромид. Това прави самата вода лековита за проблеми на кожата и костната система и по тази причина всяка година в района около Мъртво море прииждат все повече туристи. Паралелно с това от водите се произвежда морска сол – около 6 милиона тона годишно. Тази вода и солта от Мъртво море са били известни още в древността. Твърди се, че оттогава се предава рецептата за соления коняк: в съд, пълен ¾ със спиртен концентрат, коняк, се досипва сол от Мъртво море, докато съдът се напълни догоре. С този солен коняк правели компреси и разтривали болни хора, когато се оплаквали от навяхване, промивали трудно заздравяващи рани, церели главоболие и болести на гръбначния стълб, пише zona-zdrave.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама