Почитаме Света Христина

07:30, 24 юли 22 25 3879 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 24 юли почитаме света великомъченица Христина. Тя била родом от Тир. Баща й - мъж от знатен род, на име Урбан, бил управител на града и известен жесток езичник.

Родителите й дали името Христина, което било не според тяхното езическо разбиране, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, христова рабиня и невеста.

Когато Христина пораснала, тя сама стигнала до познанието за Бог. Разгневена от езическите вярвания, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. От тази нейна постъпка баща й люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в Христа. Баща й я подложил на страшни изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Баща й разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.

Следващите управители Дион и Юлиян продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал да накажат Христина със смърт. Тогава тя била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ.

На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама