Очакват по-ниска зърнена реколта и по-високи цени

09:00, 09 авг 18 / Икономика 25 720 Шрифт:
Topnovini

По-ниска зърнена реколта се очаква в разгара на жътвената кампания тази година. По-ниските добиви обаче са съпроводени с по-високи цени на зърното на световните борсови пазари. Лошото време от последните седмици е намалило и качеството на пшеницата.
 
„Зърненият баланс е стабилен, има достатъчно пшеница и за потреблението в страната, и за износ“, коментира изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева пред Дарик радио. Анализаторите изчисляват обаче, че
по-високите цени на пшеницата, както и промяната в цените на петрола и природния газ, могат да доведат и до поскъпване на хляба.

По-ниска реколта от жътва 2018 се наблюдава не само у нас, но и в цяла Европа, обясни изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ася Гочева: "Жътвената кампания е почти приключила навсякъде в страната. Може би има около 1-2% площи, които все още не са ожънати. Т
ази жътвена кампания беше доста усложнена заради метеорологичните условия през последния месец и половина - с доста интензивни и продължителни наднормени валежи, които не позволиха земеделските стопани да приберат навреме реколтата си от пшеница, вследствие на което имахме влошаване и на качеството, освен това чисто техническо забавяне на изпълнение на агромероприятието".

По-високите цени ще се отразят по веригата от полето до масата. "Имаме вече над 20% повишение на цената на пшеницата към днешна дата спрямо предходната година. Тя се движи от порядъка на 350 лева на тон хлебна пшеница, на пристанище. А фуражната пшеница, която е с по-ниско качество, се търгува на цена около 300-310 лева за тон. Ценовите нива са доста динамични, така че в дългосрочен план, ако продължим да наблюдаваме такава възходяща тенденция в ръста на цената на пшеницата, не можем да изключим възможността това да се отрази и на цената на хляба. Имайки предвид, че и от септември има очаквания за поскъпване на енергоносителите, които са също ценообразувател и детерминанта на себестойността на хляба, да не плашим хората, но можем да бъдем подготвени за едно евентуално покачване", предупреди Гочева.

Предстои и прибирането на реколтата от слънчоглед и рапица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама