Провериха сигнал за остра миризма в две великотърновски села

14:10, 22 авг 18 25 1458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

РИОСВ-Велико Търново провери сигнал за неприятна миризма в селата Първомайци и Поликраище в община Горна Оряховица. В двете села е усетена миризма на птича тор, която се е появила след торене в земеделски имот в местността „Мочура“ до Поликраище. В момента на проверката торенето е приключило. Земеделският производител, извършил торенето е уведомен, че в най-кратък срок трябва да извърши заораване на разпръснатата тор.

Направен е оглед и около моста на р. Росица на главния път Велико Търново – Русе и около Птицекомбината в с. Поликраище. Не е установена миризма на тор и видимо замърсяване на реката. Огледан е участък на р. Янтра до с. Първомайци и Помпената станция, припомпваща отпадъчните води от канализацията на с. Първомайци до главния колектор на Горна Оряховица. Не е установено нерегламентирано заустване в реката и неприятна миризма. Констатирано е, че  станцията работи.

Съгласно Регламент (ЕО) №1069/2009 на Европейския парламент и на съвета от 21 октомври 2009 г. оборският тор е определен като страничен животински продукт – материал от категория 2.  Според регламента този материал се прилага без преработка върху почвата. Съгласно Закона за почвите компетентен орган, осъществяващ контрол върху внасяне в почвите на торове, компост и други подобрители, на биологично активни вещества и хранителни субстрати е Министерство на земеделието, храните и горите и неговите структури – Българска агенция по безопасност на храните, съответно Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ ). По тази причина инспекцията  ще уведоми ОДБХ – Велико Търново за резултатите от проверките за предприемане на контролни действия по компетентност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама