Баклавата е най-предпочитаният десерт в Турция по време на празника Курбан байрам, информира Анадолската агенция, цитирана от БТА.
Производството на баклава в страната се е увеличило в пъти по време на празника, отбелязва агенцията.
Всеки ден в Турция се произвежда до 1100 тона баклава. По време на празника този показател се увеличава с три-четири пъти. Само в Истанбул ежедневно се произвежда около един тон баклава, каза Мехмет Йълдъръм, председател на турската Асоциация на производителите на баклава.
Той посочи, че баклавата е най-любимото лакомство за турците по време на Курбан байрам.
В магазините може да откриете баклава с орехи за около 20 турски лири (3,2 долара) за килограм и баклава с шамфъстък на цени от 30 до 85 турски лири (4,8-18,8 долара), каза Йълдъръм.
Добави коментар