Нов софтуер измерва костната плътност в болницата в Горна Оряховица

10:30, 24 авг 18 25 1316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия) бе инсталиран преди дни към компютърния томограф в Отделението по образна диагностика в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Болницата е второто лечебно заведение в Северна България, в което ще се прилага метод за измерване на костната плътност със скенер, информират от ръководството.

"Този метод дава далеч по-бързи и точни резултати. Облъчването при него е също много малко - колкото при обикновена рентгенова снимка", коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението.

Екипът на отделението е обучен как да работи с новия софтуер, а 15 пациенти вече са се изследвали.

"Пациентът може да получи резултата си на диск или на хартиен носител. Обмисляме да картотекираме всеки един изследван, за да може да проследяваме във времето състоянието му - дали и как се променя костната му плътност", обяснява още д-р Дачева.

Тя подчерта, че остеопорозата е третото по значимост в света социално заболяване след сърдечносъдовите и онкологични болести, а в средата на този век се очаква да стане първо поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението.

Разходите на здравните системи за лечение на остеопороза са огромни. "Това е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, в резултат на което костите изтъняват и губят плътността си. Костите стават крехки и това води до чести счупвания в областта на китките, гръбнака и шийката на бедрените кости", допълва д-р Дачева.

Остеопорозата е два вида - първична и вторична. Първичната остеопороза е масовата и найчесто засяга жените в менопауза, тъй като организмът спира да произвежда хоромона естроген. Остеопорозата е известна още и като тиха епидемия, тъй като не е съпроводена с болки и може да не бъде забелязана с години.

Нововъведението - изследване на костната плътност със скенер, не се поема от Здравната каса и всеки пациент сам заплаща изследването, уточняват от болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама