Хранителните добавки с омега-3 мастни киселини, каквито се съдържат в рибата и се препоръчват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, всъщност не предпазват диабетиците от такива проблеми, съобщи АФП, цитирана от БТА.
Учени от Оксфордския университет обхванаха в изследването си 15 000 диабетици без сърдечносъдови заболявания.
Те ги проследиха средно седем години, като на половината даваха капсули с омега-3 мастни киселини, а на останалите - със зехтин.
Случаите с тежки сърдечносъдови инциденти, рак или смърт са приблизително еднакви в двете групи.
Друго изследване от януари 2018 г., обхванало 78 000 души, стигна до извода, че омега-3 мастните киселини не предотвратяват сърдечносъдовите заболявания при хората от рискови групи.
Учени развенчаха добавките с омега-3 мастни киселини
19:10, 28 авг 18
25
3001
Шрифт:
Последни новини

София има нужда от нова транспортна философия, не просто от по-скъпо паркиране
17:55, 02 окт 25 / Idealisti
Страшно добри оферти от А1: смартфони с 0% лихва на лизинг за 24 месеца през октомври
14:39, 02 окт 25 / А1
А1 празнува 30 години с отстъпки до 500 лева/255,65 евро за водещи смартфони
18:03, 01 окт 25 / А1
Добави коментар