Сривът на турската лира ограничи износа на калкан към Турция. В момента продажбата на риба там е трудна. Преди сривът на турската лира в Истанбул деликатесната риба се плащаше над 40 долара на килограм, пише Черно море. Основно българи я купуват за крайбрежни заведения. Порция калкан върви между 25 – 30 лв., колкото приблизително струва и килограмът на борсата във Варна.
Освен това и Курбан байрам повлия на продажбите на калкан в южната ни съседка. Сега се колят по традиция телета и кочове. За риба никой не се сеща в празничните за мюсюлманите дни. В условията на пазарна стагнация рибарите успяват да хванат немалко ситен паламуд (т.нар. „циганка“), което дава надежда от есента до Никулден да излезе и едър.
За седмица дребните риби стигат до 250 грама. Затлъстелите се връщат обратно към Средиземно през Мраморно море, но доста остават и в наши води, обясняват рибари. Има и сафрид. На брега е около 4 лв./кг, но на пазара – над 6 лв./кг. В заведенията порцията е около 10 лв.
Добави коментар