Една трета от плодовете и зеленчуците в Европа се изхвърлят на боклука, тъй като са твърде „грозни“ за потребителите или имат неподходящ размер. Това се казва в доклад на учени от University of Edinburgh, които са изследвали колко продукция се изхвърля преди да достигне магазините, съощава fruitnet.com, цитиран от Агрозона.
Над 50 милиона тона плодове и зеленчуци, отглеждани в Европа, се изхвърлят всяка година, в голяма степен поради това, че не отговарят на изискванията на супермаркетите и потребителите за това как трябва да изглеждат.
Строгите правителствени разпоредби, високите стандарти за супермаркети и очакванията на потребителите за качеството на плодовете и зеленчуците са основни фактори за изхвърлянето на много пресни продукти. Производителите често доставят по-големи количества, отколкото са необходими за продажбите. Част от решението на проблема е потребителите трябва да са запознати с ползите от пестенето на храни и с начините да се пазарува и спести храна.
„ако хората бъдат по-малко придирчиви относно вида на плодовете и зеленчуците, които купуват, това би помогнало много за намаляване на количествата храна, която се изхвърля и би имало добър ефект върху околната среда.“, казва Стивън Портър от Edinburgh University.
Добави коментар